Tedavi için başka bir il'e sevk edilen memur, il dışına çıkış izin izin almalı mıdır?

04/01/2008 16:55:00
Yazdır

Soru

Görev yaptığı ilden başka bir ile rahatsızlığı nedeniyle doktor tarafından sevk edilen bir memurun il dışına çıkması için ita amirinden (valilik veya kaymakamlık) onay alınması gerekiyor mu?
Çalışmalarınızdan dolayı tüm ekibinize teşekkür eder kolaylıklar dilerim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Tedavi Yardımı başlıklı 209'uncu maddesinde; "Devlet memurları ile herhangi şekilde bir sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımına müstehak çocuklarının, hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurumlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak tedavi giderleri ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye resmi tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır" hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ek 20 inci maddesinde "Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmeleri esastır.
Devlet memurlarının görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla birinci fıkrada belirlenen hudutlar dışında ikamet etmelerine mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebilir.
Devlet memurları, ikamet ettikleri il hudutlarını tatillerde ancak yetkili amirin izniyle terkedebilirler." hükmü yer almaktadır.

Tedavi konusunda ayrıntılı haberler için tedavi kategorisine bakınız.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca hastalanan devlet memuru mevzuata uymak suretiyle tedavisini yaptırmak üzere il dışına çıkışlarda 657 sayılı Kanunun ek 20 maddesi hükmü uyarınca izin alınmasına gerek bulunmamaktadır.

Ancak, tedavi amaçlı il dışı çıkışlarında idarenin haberdar edilmesi amacıyla idareye bilgi vermesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam