Evlat edinen 4924'lü, izin kullanabilir mi?

15/05/2008 08:30:00
Yazdır

Soru

4924 sözleşmeli hemşireyim. Sıfır aylık bir bebeği sosyal hizmetlerden evlat edinmek üzere sözleşmeli aldım. Annelik izni kullanabilir miyim?

Cevap

4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hizmet sözleşmesi başlıklı 5 inci maddesinin 7 inci fıkrasında "Sözleşmeli personelin izinleri hususunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uygulanır. Ancak, otuz günü aşan hastalık izinlerinde sözleşmeli personele yarım sözleşme ücreti ödenir. Ayrıca, sözleşmeli personelin yıllık izinleri birleştirilemez ve bu personele yıllık izinden düşülmek üzere mazeret izni verilemez". hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun mazeret iznini düzenleyen 104 üncü maddesinde "A) Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.
B) Erkek memura, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilir.
C) Memura isteği üzerine, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde beş gün izin verilir.
Ç) Yukarda belirtilen hallerden başka, merkezlerde atamaya yetkili amirler, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar ve yurt dışında, diplomatik misyon şefleri tarafından dairesi amirinin muvafakatiyle, bir yıl içinde toptan veya parça parça olarak, mazeretleri sebebiyle memurlara 10 gün izin verilebilir.
Zaruret halinde on gün daha aynı usulle mazeret izni verilebilir. Bu takdirde ikinci defa aldığı bu izin yıllık izninden düşülür.
Bu fıkra hükmü öğretmenler için uygulanmaz.
Bu izinler sırasında özlük haklarına dokunulmaz."hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki hükümden de görüleceği üzere, evlat edinme hususunda sözleşmeli personele izin verilmesine imkan veren bir düzenleme olmadığı gibi memurlarda da bu yönde bir hak bulunmamaktadır.

Devlet memurlarının doğum izinlerine ilişkin olarak tıklayınız..

Diğer taraftan, 14/7/2004 tarih 5223 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile yapılan düzenlemeden sonra Bakanlar Kurulu üyeleri tarafından imzalanıp TBMM'ye sevk edilen kanun tasarısında "Doğum sonrası kadın memurlara verilen sekiz haftalık aylıklı izin hakkından, en fazla iki yaşında bir çocuğu evlat edinmek amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın memur ile aynı koşullarla münferit olarak geçici bakım sözleşmesi yapan erkek memur da sözleşme tarihinden itibaren yararlanır." şeklinde düzenleme yapılmak istenmektedir. Ancak konuya ilişkin Kanun Tasarısı henüz yasalaşmamıştır.

Konuya ilişkin ayrıntılı haber için "Erkek Memura 12 Aya Kadar Aylıksız Doğum İzni Hakkı Geliyor" başlıklı habere bakabilirsiniz.

Söz konusu açıklamalar uyarınca;
1- Sıfır aylık bir bebeği sosyal hizmetlerden evlat edinmek üzere sözleşmeli olarak alan 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli hemşirenin doğum izni kullanması mümkün bulunmamaktadır.
2- Yukarıda zikredilen 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinde değişiklik yapılmasına ilişkin Kanun Tasarısı mevcut şekli ile yasalaşması halinde mazeret izin kullanılması mümkün olabilecektir. Ancak bu tasarı bugün itibariyle hala Mecliste beklemektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam