399 KHK'ya tabi sözleşmeli personelin kıdem ücretinde yer alan 6 yıllık hizmetten ne anlaşılmalıdır?

02/12/2008 12:02:00
Yazdır

Soru

Ben 399 KHK nin 2sayılı cetveline tabi çalışan bir sözleşmeli personelim, 30.10.2003 tarihinde göreve başladım ve 30.10.2008 tarihi itibariyle 5 yılımı doldurdum.
399 KHK nin kıdem ücreti bölümünde madde 28 de
Kıdem Ücreti
"Madde 28 - Sözleşmeli personelden bir sosyal güvenlik kuruluşuna prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi toplamı 6-10 yıl olanlara temel ücretlerinin % 2si, 11-15 yıl arasında olanlara % 3ü, 16-20 yıl olanlara % 4ü ve 21 yıl ve daha fazla olanlara % 5i oranında kıdem ücreti verilir." denilmektedir. Bazı kurumlar 5 yılını dolduran personeline bazı kurumlar ise 6 yılını dolduran personeline bu kıdem ücretini vermektedir.
Benim kurumumda sözlü olarak aldığım cevapta 6 yılı doldurmam gerektiği söylenmiştir.
Bu durumda benim yorumum ise 5 yılı doldurunca verilmesidir.
Sözleşmeli çalışan personele kıdem ücreti 5 yılını doldurup 6. yıla girdiği zaman mı ödenmesi gerekmektedir yoksa 6. yılı doldurup 7. yıla girdiği zaman mı ödenmelidir.
konuyla ilgili olarak Devlet Personel başkanlığının bir mütalaası va mıdır, yoksa sizin konuyla ilgili olarak görüşleriniz nedir? tarafıma bilgi verilmesini rica ederim.

Cevap

399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Kıdem Ücreti başlıklı 28 inci maddesinde "Sözleşmeli personelden bir sosyal güvenlik kuruluşuna prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi toplamı 6-10 yıl olanlara temel ücretlerinin % 2'si, 11-15 yıl arasında olanlara % 3'ü, 16-20 yıl olanlara % 4'ü ve 21 yıl ve daha fazla olanlara % 5'i oranında kıdem ücreti verilir."hükmü yer almaktadır.

Söz konusu düzenlemede "Sözleşmeli personelden bir sosyal güvenlik kuruluşuna prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi toplamı 6-10 yıl olanlara" ibaresinden ne anlaşılması gerektiği hususunda 399 sayılı Kanunun yıllık izin başlıklı 21 inci maddesi yer alan "Sözleşmeli personelden hizmeti 10 yıla kadar olanlara (10 yıl dahil) yılda 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara yılda 30 gün ücretli izin verilir. Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tespitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti göz önüne alınır. Bu şekilde hizmet süresi bir yıldan az olanlar ile kısmi zamanlı istihdam edilenlerden bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç) yıllık izin verilmez."hüküm ile birlikte değerlendirilmesinin doğru olacağı düşünülmektedir.

Belirtilen hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde 1 yıllık hizmetten bahsedilebilmesi için 1 yıllık çalışmanın tamamlanması gerekmektedir. 6 yıllık hizmetten bahsedilebilmesi için ise 6 yıllık hizmetin tamamlanması gerektiği düşünülmektedir.

Yukarıda yer verilen hükümler gereğince;
399 Sayılı KHK nin 28 inci maddesi hükmü uyarınca % 2 oranında kıdem ücretinden faydalanabilmek için 6 yıl (6 yıllık hizmeti tamamlamış) hizmeti tamamlamak gerekmektedir.

Konuya ilişkin Devlet Personel Başkanlığı görüşü için Bakınız.

KİT'lerde kıdem ücreti

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam