Şahsen özel burs kazanarak yurtdışına eğitime giden memur özel bir işte çalışabilir mi?

21/07/2009 19:18:00
Yazdır

Soru

İyi günler
Şahsen özel burs kazanarak yurtdışında doktora yapma hakkı kazandım.Doktora süresince de burs kapsamında asistanlık yapacağım.Kurum başkanımız devlet memurunun başka bir işte çalışamayacağını belirtti.devlet personel başkanlığında çalışan bir uzmana sordum.ücretsiz izin süresince memuriyetimizin askıda olduğu yani asistan olarak çalışabileceğimi söyledi. yönetmelikte de şu ifade var.
YETİŞTİRİLMEK AMACIYLA YURT DIŞINA GÖNDERİLECEK DEVLET MEMURLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Ek Madde 1 - (Ek madde: 13/04/2005-2005/8831 S.B.K Yön/15.mad)
Şahsen özel burs, memurun şahsi girişimleri sonucunda;
a) Yükseköğretim Kurulunca yabancı memleketlerin uygun görülen üniversite, yüksekokul, enstitü, eğitim merkezleri ve diğer öğretim kuruluşlarından veya Başbakanlıkça uygun görülen yurt dışındaki dernek, vakıf veya meslek teşekkülü niteliğindeki kuruluşlardan,
yani bir üniversiteden burs alınabiliyor.Ve burs kapsamında asistan olarak çalışmak şartı varsa, bence bir problem olmaması lazım
Konu hakkında görüşlerinizi iletirseniz sevinirim.
Teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanununda, Devlet memurlarının mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere gönderilmesi 78 ve 79 uncu maddelerde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Şahsen Özel Burs Kavramı Açıklığa Kavuştu

657 sayılı Kanunun 80 ici maddesi hükmü uyarınca 21.1.1974 tarih ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile "Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik" kararlaştırılmış ve1.2.1974 tarih ve 14786 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Sözkonusu Yönetmeliğe 13/4/2005 tarih ve 2005/8831sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile eklenen ek 1inci madde "Şahsen özel burs, memurun şahsi girişimleri sonucunda;
a) Yükseköğretim Kurulunca yabancı memleketlerin uygun görülen üniversite, yüksekokul, enstitü, eğitim merkezleri ve diğer öğretim kuruluşlarından veya Başbakanlıkça uygun görülen yurt dışındaki dernek, vakıf veya meslek teşekkülü niteliğindeki kuruluşlardan,
b) Uluslararası resmi kuruluşlardan,
bu Yönetmeliğin amacına göre temin ettiği burslardır.
Şahsen özel burs sağlayan memurlara iki yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Gerekirse bu süre bir katına kadar artırılabilir.
Şahsen özel burs sağlayan memurlara, burs verilme konusuyla ilgili dalda dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olması kaydıyla, bu Yönetmeliğin 6, 8, 10, 11, 18, 19, 21 ve 23 üncü maddesi hükümleri uygulanır."
hükmü ile şahsen özel burs sağlayanlara ilişkin düzenlemelere yer verilmiş bulunmaktadır.
Anılan hüküm ile şahsen özel burs sağlayanların "Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik"in 23 üncü maddesi hükmüne de tabi olacakları belirtilmektedir.

Mezkur Yönetmeliğin "Geri Çağrılma" başlıklı 23 üncü maddesinde "Yurt dışına gönderilen Devlet memurlarından; (1)
a) Vatandaşlık ve memurluk şeref ve haysiyetini kıracak hareketlerde bulunanlar,
b) Meşru ve zorunlu sebepler dışında çalışma proğramını gerçekleştirmeyen, geciktiren, kendiliğinden programdaki yer, kurum veya kuruluşları veya çalışma konularını değiştirenler,
c) (Yeniden düzenleme: 13/4/2005 - 2005/8831 K.) Eğitim veya öğrenim gördüğü kurum veya kuruluşa düzenli ve sürekli devam etmeyenler, (2)
d) Devam ettiği kurum veya kuruluşlarla, kendi kusurları sebebiyle ilişiği kesilenler,
e) Memleket için zararlı sayılan eylem ve davranışlarından ötürü Türk temsil makamlarınca o memlekette kalmasında sakınca görülenler,
f) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesine aykırı hareket edenler,
g) Hastalığı sebebiyle, programını gerçekleştiremiyeceği tespit edilenler,
Kurumlarının yetkili disiplin kurulları kararı ile geri çağrılırlar. Geri çağırma işlemine yapılan itiraz, bu işlemi durdurmaz."denilmektedir.
Mezkur hüküm gereğince yurt dışında ticari faaliyetlerde bulunanların yurtdışından geri çağrılmalarını gerektirmektedir.

Aylıksız izindeki memur ticaret yapabilir mi?

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;

- Yetiştirilmek amacıyla yurtdışına giden devlet memurlarının yurt dışında kazanç getirici faaliyetlerde bulunmaları yasaklanmıştır. Sözkonusu yönetmelik hükmü bulunmasa dahi açıklanan mevzuat uyarınca kazanç getirici faaliyetlerde bulunamazlar.

- Ancak; eğitim gördükleri kurumlarda eğitim uzantılı asistan olarak çalışmaları bu kapsam dışındadır. Yurtdışında yetiştirme bazı alanlarda eğitime bağlı olarak asistan olarak çalışılması veya staj döneminde çalışma karşılığı olarak tevdi edilen hak edişler kazanç getirici faaliyetler kapsamı dışında olduğu değerlendirilmektedir.

- Devlet memurlarının yurtdışında eğitim gördükleri yerler dışında çalışmaları yasak kapsamında değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam