Sözleşmeli personele verilen ek ödemede sigorta primi kesilir mi?

31/07/2009 15:48:00
Yazdır

Soru

Merhaba, Kolay Gelsin. Ben Üniversitede 4/B li olarak "Büro Personeli unvanı ile görev yapmaktayım. 4/B'li personelin ücreti hesaplanırken; yapılacak ek ödemeden SGK kesintisi yapılır mı?
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre "Ek ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz." maddesine göre işlem yapılması gerekmez mi? 1998'de Geçici işçi olarak göreve başladım. 2007 yılı Şubat Ayında 4/B li pozisyona geçtim.

Cevap

Zaman ayırdığınız için teşekkür eder, işlerinizde başarılar ve kolaylıklar dilerim.

Belediyedeki sözleşmeli personel ne kadar ek ödeme alacak

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin 9 uncu fıkrasında "Kadro karşılığı sözleşmeli personel hariç olmak üzere, çeşitli statülerde istihdam edilen sözleşmeli personele birinci fıkrada belirlenen tutarı aşmamak üzere ve bu madde hükümleri çerçevesinde, statüleri ve kurumları dikkate alınarak ödeme yapıp yapmamaya, sözleşme ücreti ile ilişkilendirilmeksizin yapılacak ek ödeme tutarını belirlemeye, ücretleri Yüksek Planlama Kurulu tarafından belirlenenler için bu Kurul, diğerleri için Bakanlar Kurulu yetkilidir. Ek ödeme tutarı damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz." hükmü yer almaktadır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "Prime esas kazançlar" başlıklı 80 inci maddesinde sigortalının kazançlarından prim kesileceğine ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Sözkonusu maddenin 3 üncü fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde " b) Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30'unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz.
c) (b) bendinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemeler ile ayni yardım yerine geçmek üzere yapılan nakdi ödemeler prime esas kazanca tabi tutulur. Diğer kanunlardaki prime tabi tutulmaması gerektiğine dair muafiyet ve istisnalar bu Kanunun uygulanmasında dikkate alınmaz."hükümleri yer almaktadır.

Sözleşmeli öğretmenin ek dersinden sigorta primi kesilmeye devam edecek mi?

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca; sözleşmeli personele ödenmekte olan ek ödemeden 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesi hükmü uyarınca sigorta primi kesilmektedir. Sigorta priminin kesilmemesi 5510 sayılı Kanuna yer alan istisnalara ek ödemenin ilave edilmesi gerekmektedir. Bu yönde mevzuat değişikliği yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam