Vefat eden öğretmenin maaşı geri alınır mı?

23/08/2009 15:45:00
Yazdır

Soru

İyi günler.
Öğretmen maaşları ileriye dönük veriliyor. Bu durumda maaşını 15'inde alıp 2-3 gün sonra vefat eden bir öğretmenin aldığı para nasıl tahsil edilir. Tazminatından mı yoksa ailesinden mi kesilir.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Aylığın Ödeme Zamanı ve Esasları" başlıklı 164 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında "Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hükümde yer alan "ayın başında" ibaresi 28.9.1988 tarihli ve 3472 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin son fıkrası uyarınca Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile ilgili kanunlarda yer alan "aybaşı" ibaresi, "ayın 15'i" olarak anlaşılmalıdır.

Yer verilen mevzuat uyarınca devlet memurlarının aylıkları ayın 15 ile takip eden ayın 14'e kadar olan süre için ödenmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca memurlar aylıklarını;
1- Ayın15 ila takip eden ayın 14 arasına ilişkin aylık almaktadırlar.
2- Emeklilik ve ölüm hali hariç çalışılmayan sürelere ilişkin peşin alınan aylıkların iade edilmesi gerekir.
3- Emekli olan ve ölen memurların aylıkları geri alınmaz.
4- Aylık aldıktan sonra ayın 15-14 arasında emekli olan ve ölen öğretmenin aylığı geri alınmaz.
5- Ayın 14 ünde vefat eden memurun gelecek aya ilişkin banka hesabına sehven aylığının iade edilmesi gerekir. Aylık hak edilmemiştir. Ayın 15 inde hak edilecektir. İade idarenin bankaya yazacağı bir yazı ile hesabın dondurulması ile olabileceği gibi sehven çekilmiş ise varisleri tarafından saymanlığa iade edilebilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam