TOEFL puanı olanlar da, KPSS'deki yabancı dil testine girmeli mi?

26/04/2010 10:42:00
Yazdır

Soru

TOEFL'a girmiş olsam da, KPSS'deki dil sınavına da girmek gerekiyomu?

Cevap

Bilindiği üzere lisans mezunları için cumartesi oturumunda yabancı dil sınavı bulunmaktadır. Lisans mezunları için sadece B Grubu atamalarında kullanılan KPSS3 ve öğretmen atamalarında kullanılan KPSS10 puanı değil, 120'ye yakın puan türü oluşturulmaktadır. Kamu kurumları, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcısı alırken 3 ve 10 dışında kalan puan türlerini kullanmaktadırlar. İşte bu puan türlerinin bir kısmının oluşabilmesi için KPSS'deki yabancı dil testine girilmesi gerekmektedir.

Örneğin 2008 KPSS kılavuzunda KPSS92 puanı; GY: 0,15- GK:0,10- Yabancı Dil:0,30- İktisat:0,15- Ekonometri:0,15- İstatistik:0,15 ağırlığına göre oluşacaktır. Eğer yabancı dil testi alınmaz ise bu puan oluşmayacaktır. Memurlar.net'in ilan servisinden yaptığımız araştırmaya göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 2008 yılında Enerji Uzman Yardımcısı alırken KPSSP92 puanını kullanmıştır. Buna göre bu sınava girme hakkının kaybedilmemesi için yabancı dil testinin alınması gerekmektedir.

Diğer taraftan KPSS-B grubu kadroların yer aldığı tercih kılavuzlarında, bazı kadrolar için "İngilizce Bilmek" gibi şart yer almakta olup, bu şart için her tercih kılavuzunda, bir denklik tablosu yer almaktadır. İşte TOEFL puanı sadece burada bir anlam ifade etmektedir. (Bakınız 2009/6 kılavuzu madde 3.5 ve 3.6)

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam