2007-2010 arası sicilleri 90 üzeri olan, 2008'de disiplin cezası alan kişi 1 kademe alır mı?

10/03/2011 11:59:00
Yazdır

Soru

Merhabalar. Ben son çıkan torba yasa ile ilgili bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. Eğer sorumu cevaplarsanız memnun olurum. 2001-2006 yılları sicil notundan dolayı +90 uygulamasından faydalandım. 2007-2010 (4 yıl) sicil notu ortalamam 90 üstü. ancak 2008 yılında kınama cezası aldım. yeni yasanın etkisi nedir. yeni kademe için 4 yıl mı beklemem gerekir, yoksa 2008 deki kınama cezası buna engel mi? teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 13/02/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 117 inci maddesinin (a ) bendi ile değişik "Yükselinebilecek Derecenin Üstünde Bir Dereceye Yükselme" başlıklı 37 inci maddesinde "Bu kanun hükümlerine göre öğrenim durumları, hizmet sınıfları ve görev unvanları itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan ve son sekiz yıllık süre içinde herhangi bir disiplin cezası almayanların kazanılmış hak aylıkları kadro şartı aranmaksızın bir üst dereceye yükseltilir."hükmü yer almaktadır.

Anılan 6111 sayılı Kanunun yürürlük başlıklı 215 inci maddesi (j) bendinde yer alan "Bu Kanunun; … j) Diğer hükümleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer." hükmü uyarınca 657 sayılı kanunun 37 madesinde yapılan değişiklik yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Diğer taraftan; 6111 sayılı Kanunun 116 ıncı maddesi ile 657 sayılı Kanuna eklenen geçici 36 ıncı maddesinin (C) bendinde "Bu maddenin yayımı tarihinden önceki son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan bir kademe ilerlemesi uygulamasından yararlanmamış olanlar hakkında, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla değiştirilen 64 üncü maddenin ikinci fıkrasının değişiklikten önceki hükmü uygulanır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla değiştirilen 64 üncü maddenin dördüncü fıkrasında yer alan sekiz yıllık süre, ilk sekiz yıllık dönem için, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki;
a) Son beş yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için üç yıl,
b) Son dört yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için dört yıl,
c) Son üç yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için beş yıl,
d) Son iki yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için altı yıl,
e) Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl,
olarak uygulanır."denilmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
- Daha önce alınan disiplin cezalarının, 657 sayılı Kanunun 37 inci maddesi uygulamasında, dikkate alınmasının mümkün olmadığını değerlendirmekteyiz. 37. maddede yer alan hüküm, bize göre, 25 Şubat 2011 tarihinden sonraki disiplin cezaları için değerlendirilmelidir.

- Bu bağlamda, anılan geçicici 36 maddenin (C) bendinin b alt bendi hükmü uyarınca 4 yıl daha disiplin cezası almamanız halinde 1 kademe ilerlemesinden faydalanmanızın mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam