Kadrolara şahsa bağlı hale getirilenler, nakillerde norm kadroya takılmaz mı?

27/04/2011 11:05:00
Yazdır

Soru

İyi günler,
Torba yasa olarak bilinen 6111 sayılı yasa ile Sosyal Güvenlik Kurumundaki sosyal güvenlik kontrol memuru kadrosu kaldırılarak, mevcut S.G.Kontrol Memurları için şahsa bağlı kadro haline getirildi.
Bu durumunda naklen başka bir İldeki SGK İl Müdürlüğüne tayin istememiz halinde, gideceğimiz İl' e kadromuzla gideceğimiz için tayinimizin mümkün olacağını ve müdürlükler için belirlenen boş norm kadro sayılarına takılmayacağımızı düşünüyorum. Acaba bu düşüncem doğrumudur. Şahsa bağlı memur kadrolarının tayinleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Teşekkürler

Cevap

13/02/2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 25/02/2011tarihli ve 27857 (Mükerrer) sayılı Resmi gazetede yayımlanmış bulunmaktadır.

Anılan 6111 sayılı Kanunun 72 ve 164 üncü maddelerinde,
MADDE 72- 4447 sayılı Kanunun 52 nci maddesinin son fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
"Ancak, işsizlik sigortası ödeneğinden faydalanırken aynı zamanda gelir getirici bir işte çalışan sigortalıların tespitinin yapılmasında, sosyal güvenlik denetmenleri ve sosyal güvenlik kontrol memurları da görevlendirilebilir."

MADDE 164- 5502 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"Personele dair geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 8- Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla,
a) Kurum Sosyal Güvenlik Kontrol Memuru kadrolarında çalışanlardan altı ay içinde açılacak yeterlik sınavında başarılı olanlar Sosyal Güvenlik Denetmeni kadrolarına atanırlar. Bunların Sosyal Güvenlik Kontrol Memurluğunda geçen süreleri Sosyal Güvenlik Denetmenliğinde geçmiş sayılır.
b) (a) bendi gereği Sosyal Güvenlik Denetmeni kadrolarına atanamayan Sosyal Güvenlik Kontrol Memuru kadrolarında çalışanlar, bu Kanuna ekli ihdas edilen şahsa bağlı Sosyal Güvenlik Kontrol Memuru kadrolarına atanmış sayılırlar. Bunların herhangi bir şekilde bu kadrolardan ayrılmaları halinde, şahsa bağlı olarak ihdas edilen Sosyal Güvenlik Kontrol Memuru kadroları kendiliğinden iptal edilmiş olur.
Bu maddeye göre yapılacak yeterlik sınavlarının usul ve esasları Kurumca belirlenir."
hükümleri bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Kadroların tespiti" başlıklı 33 üncü maddesinde "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz.
İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birliklerin kadroları yetkili organlarınca hazırlanarak İçişleri Bakanlığının onayı ile tamamlanır.
Yukarıdaki fıkrada sözü edilen kadroların kaldırılması veya bu kadrolarda yapılacak değişiklikler de aynı usule tabidir."ifadesi yer almaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro Ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ve 8 inci maddeleri uyarınca 25.4.1984 tarih ve 84/8029 Bakanlar Kurulu Karar ile kararlaştırılan Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve 13.5.1984 tarih ve 18400 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Yönetmeliğin "Dolu Kadroların Değişikliği" başlıklı 14 üncü maddesinde "Kurum ve Kuruluşlara verilmiş bulunan serbest kadrolardan dolu olanlar hiyerarşik yapıyı bozmamak kaydıyla bu Yönetmeliğin usule ait hükümlerine uygun olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik derecelerden aynı sınıf ve unvanlı kadrolarla değiştirilebilir.
Kurum ve kuruluşlar dolu kadrolarda yapılmasını istedikleri değişiklik tekliflerinde; ekli (3) sayılı cetvelle birlikte, kadro derecelerinde değişiklik istenilen memurların müktesep hak aylık derece ve kademeleri ile bu memurların bağlı oldukları hiyerarşik kademeleri de bildirirler.
Kurum ve kuruluşlar aynı yıl içinde birden fazla kadro değişikliği teklifinde bulunamazlar.
Kadroları değiştirilen memurların özlük hakları, değiştirilen yeni kadrolara atanma işlemleri tamamlanıncaya ve bu kadro derecesini kazanılmış hak olarak alıncaya kadar eski kadro dereceleri esas alınarak ödenmeye devam olunur."hükmü yer almakta olup, kadroların dağılımına ilişkin olan hükümlere ise Yönetmeliğin 4 üncü bölümde yer alan 16, 17 ve 18 inci maddeler ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca sahsa bağlı dolu kadrolar hakkında 190 sayılı Kanun ve mezkur hükümler uyarınca dolu kadro cetvellerinde yapılan her türlü değişikliliğin yapılması mümkün olup, kadronun şahsa bağlı hale gelmesi bu kadrolara mevzuat hükümlerini uygulanmamsını gerektirmemektedir.

Şahsa bağlı dolu kadrolar hakkında da 190 sayılı KHK ve Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca işlem yapılarak norm ve standartlara uyulması gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam