Sözleşmeliye kadro veren KHK, daha önce sözleşmeli iken kadroya geçenlere uygulanır mı?

10/06/2011 12:56:00
Yazdır

Soru

Slm. Ben MEB'de öğretmen olarak görev yapmaktayım. Şimdi sözleşmeli öğretmen arkadaşlarımız kadroya geçtiler ve stajyerlikleri kalktı.
Bende kadrolu çalışan bir öğretmenim ancak stajyerliğim Temmuz 15'te kalkıyor. Bu yıl tayin isteyemiyorum. Ancak sözlemeli de çalışmıştım. Bu süre dahil edilmiyor edilse stajyerliğimde kalkacak ve tayin isteyebileceğim mağdur durumdayım.
Resmi gazetede yayınlanan sözleşmelilerin kadroya geçirilme durumu bizleri de kapsamalı yani bizlerde daha önce sözleşmeli çalışmıştık bizlerin sözleşmeli çalıştığı sürelerde göz önünde bulundurulmalı bence.
Bu konu ile ilgili haberlerinizi bekliyorum. teşekkürler. Şimdiden.

Cevap

02/06/2011 tarihli ve 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, 04/06/2011tarihli ve 27954 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır.

Anılan 632 sayılı Kanun hükmünde kararname ile 657 sayılı Kanuna eklenen Geçici 37 inci madde de "Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere, 4 üncü maddenin (B) fıkrası ve 10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte çalışmakta olan ve 48 inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birimde, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan memur kadrolarına, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadrosu olmaması halinde, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilişkin vize cetvellerindeki nitelikler dikkate alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen memur kadrolarına, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde kurumlarınca atanırlar." hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca yalnızca 632 sayılı KHK çerçevesinde kadroya geçirilen sözleşmeli personel hakkında uygulanması mümkün olup anılan hükümlerin söz konusu hükümlerden faydalanması mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan; Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi hakkında kanunlarda hüküm bulunması gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirileceğine ilişkin hükümler bulunmaktadır.

Mezkur 36 maddenin (C) bendinin 6 fıkrasında "Bu kanunun 4 üncü ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." ve zikredilen 237 maddenin (e) bendinde "30/09/1960 tarihli ve 91 sayılı Kanunun 17 ve 19 uncu maddeleri, 12/10/1960 tarihli ve 99 sayılı Kanunun 1 inci maddesi, 933 sayılı Kanunun 4 ve 8 inci maddeleri hükümleri saklıdır.
Hizmet sözleşmesi esasları Bakanlar Kurulu kararı ile tespit olunur." ifadesi yer almaktadır.

Anılan hükümde, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ve 237 inci maddesinin ( e) fıkrasına istinaden sözleşme ile çalıştırılan personelin memur statüsüne geçirilmeleri halinde sözleşmeli olarak geçen sürenin tamamının memuriyette geçmiş sayılarak kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi kabul edilmiş, burada kullanılan "memuriyete geçirilmeleri" ibaresinin sınavla ilk defa Devlet memuru olarak atanmış olanları da kapsaması gerektiği Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca değerlendirilmekte olup 4/B hükmü uyarınca sözleşmeli statüsünde çalıştıktan sonra memur kadrosuna genel hükümlere göre de memur kadrosuna geçmiş olanların 4/B statüsündeki sözleşmeli hizmetlerinin de kazanılmış hak aylık derece kademesinin tespitinde değerlendirileceği düşünülmektedir.

4/B Sözleşmeli öğretmen statüsünde geçen hizmetlerinizin kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilmesi hususunda bakanlığa başvurmanızın uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilen sürelerin yer değiştirmede değerlendirilmemesinin doğru olmadığı düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam