Asker öğretmen olarak atanan, dil tazminatı alabilir mi?

06/10/2011 12:44:00
Yazdır

Soru

Askerliğini asker öğretmen olarak yapan bir öğretmen askerliği süresince yabancı dil tazminatı alabilir mi?

Sorularıma cevap verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

Askerlik Yükümlülüğünü Millî Eğitim Bakanlığı Emrinde Öğretmen Olarak Yerine Getirecekler Hakkında Yönetmelik "Özlük hakları" başlıklı, 14.maddesi;

"Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev alacak 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlülerin özlük hakları aşağıda belirtilmiştir:
a) 1076 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerden, Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev yapmak üzere ayrılanlara, fiilen öğretmenlik görevine başladıkları tarihten itibaren 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununda asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir ve bu yükümlülerin aylıklarından Ordu Yardımlaşma Kurumu aidatı kesilir. Bunlara öğretmenlikten dolayı ayrıca bir ücret ödenmez.
b) 1111 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerden;
1) Askerlik hizmetine başlamadan önce Bakanlık kadrolarında öğretmen olanlar ile Devlet memuru olarak çalışanların önceki memuriyetleri itibariyle hak kazandıkları maaşları, fiilen öğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir.
2) Daha önce memuriyet görevinde bulunmayanların, fiilen öğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren 657 sayılı Kanun hükümlerine göre intibakları yapılır ve maaşları Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir.
c) Bu Yönetmelik hükümlerine göre öğretmen olarak görev alanlar hakkında sicil raporu düzenlenmez." hükümleri bulunmaktadır.

375 sayılı Kanun Hükmünde Karanamenin kapsamında 657 sayılı Kanun ve 926 sayılı Kanuna göre aylık alanlara dil tazminatı verilmekte olup, asker öğretmenlerin de aylıkları belirtilen kanunlar çerçevesinde yapılmakta olduğundan dil taminatından faydalandırılmalarında hukuka aykırı bir husus görülmemektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam