Naklen geldim ama amir promosyonu peşin almış. Ne yapmalıyım?

18/12/2011 21:05:00
Yazdır

Soru

Halen çalıştığım kuruma Eylül 2009 ayında Tayin yolu ile katıldım. Çalıştığım kurum 9 kişi olarak 2008 yılı şubat ayında garanti bankası ile 5 yıllık maaş promosyon sözleşmesi imzalamış ve promosyon bedelini peşin olarak alıp 9 kişi maaşları oranında bölüşmüşler.

Sözleşmeyi imzalayan Kurum amiri tayin olup yerine ben kurum amiri olarak tayin oldum.

Maaş promosyonunu ödeyen banka bana promosyon ödemesi yapamayacağını, promosyon bedelini biz peşin olarak ödedik kurum içi bölüşmeler bizi ilgilendirmez siz tayin olan kurum amirinden alın diye cevap veriyor.

Yerine tayin olduğum kurum amiri ise ben aldığım parayı vermem geri ödeme yapmam banane dedi.

Promosyon alan diğer Memurlar diyor ki o zaman bu konu konuşuldu tayini çıkan yerine gelen olursa promosyonun kullanılmayan aylara ait bölümü iade eder diye kararlaştırdık. Gerekirse bunu mahkemede de ifade ederiz diyorlar. Ve yazılı belge veriyorlar.

Şimdi ben;

Bankayı mı mahkemeye vereyim.

Promosyonu Peşin alıp gittiği yerde de promosyon alan eski kurum amirini mi mahkemeye vereyim.

Bilgi sahibi olmadığım bu konu hakkında;

Ne davası açayım hangi mahkemeye müracaat edeyim.

İdare mahkemelerine mi yoksa Asliye hukuk mahkemelerine mi müracaat edeyim. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Aylığın ödeme zamanı ve Esasları" başlıklı 164 üncü maddesinde hükmü ve söz konusu hüküm uyarınca 20 Şubat 2004 tarih ve 25379 Mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün "Aylık ve Ücret Ödemeleri" 6 sıra no Genel Tebliği ile kamu görevlilerine aylık ve ücretlerin ödenmesi düzenlenmiş bulunmaktadır.

Anılan Tebliğin Aylıkların Bankalar Vasıtasıyla Ödenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar bölümünün (A) bendinde "Genel ve katma bütçeli idareler ile bu idarelere bağlı döner sermaye işletmeleri ve fonlarda görevli memur, işçi ve sözleşmeli personelin aylıklarının bankalar vasıtasıyla ödetilmesi esastır. Bu amaçla kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar arasında aylık ve ücret ödeme protokolleri yapılmakta, bu protokoller uyarınca verilecek bankacılık hizmetlerinin yanı sıra "promosyon" adı altında ayni ve/veya nakdi ek mali imkânlar da sağlanabilmektedir.

Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü banka promosyonlarına ilişkin 19 Temmuz 2007 tarih ve 2007/21 sayılı genelgelerinin 5 inci fıkrasında "Dağıtılacak promosyonlar, ilgili banka tarafından personel adına açılan hesaba her personel için eşit tutarlarda aktarılmak suretiyle altı aylık periyotlarla ödenecektir." denilmektedir.

2008/18 sayılı Başbakanlık genelgesi

2007/21sayılı Başbakanlık genelgesi

2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 2008/18 sayılı genelgesi ile değişik 5 inci maddesinde “5- Dağıtılacak promosyonlar, ilgili banka tarafından personel adına açılan hesaba aktarılmak suretiyle ödenecektir.” denilmektedir.

Bu çerçevede;

1- Banka ile 5 yıllık sözleşme yapmış ve bütün promosyon ücretini peşin almış amir hakkaniyete aykırı hareket etmiştir.

2-Promosyon sözleşmelerine; ayrılmalar ve sonradan nakil olanlara ilişkin hüküm konulmamış olması eksikliktir.

3- Ayrılan amirin çalıştığı kurum üst amirlerine konuyu intikal ettirerek ilgilinin başbakanlık genelgelerine amacına aykırı hareket ettiği ve şahsınızı mağdur ettiği yönünde şikayet dilekçesi verilebilir. Mağduriyetinizin giderilmesi talep ediniz. İlgili hakkında disiplin soruşturması talep ediniz.

4- İlgili hakkında şahsi tazminat talep edilecekse asliye hukuk mahkemesine dava açılabileceği düşünülebilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam