Kapatılan okulların öğretmen ve yöneticileriyle ilgili işlemler nelerdir?

07/02/2012 17:41:00
Yazdır

Soru

Malatya’da skandal yönetici ve öğretmen norm kadro işlemleri

Sorularım; iyi çalışmalar sayın hocam. benim sorum bir hayli uzun olacak ama umarım cevap verirsiniz..ben ilçe merkezindeki bir okulda sınıf öğretmeni olarak çalışmaktayken,ortalama 150 öğrenci mevcuduna sahip ilçe merkezindeki başka bir okulun kapatılarak ilçe MEM binasına dönüştürülmesi, bu okuldaki öğrenci ve öğretmenlerin mevcut ihtiyaç öğretmen kadrosu gözetilmeksizin, yani okulumuzda kapanan okulun öğrencilerinin taşınmasıyla birlikte 3 sınıf öğretmeni ihtiyacı bulunduğu halde kapanan okuldaki 5 öğretmenin kadrolarıyla okulumuza atanması sebebiyle hizmet puanı üstünlüğüne göre ben ve bir arkadaşım norm fazlasına düşürüldük.

Soru 1-Norm kadro fazlası durumuna düşmemiz doğrumudur?

Fakat bu durum idarecilerimiz için ne ilginçtir ki geçerli olmadı, yani hizmet puanı düşük olan müd. yard. bizim okulda kaldı, yüksek olan ilçedeki başka bir okula kadrosuyla atandı.

Soru 2- Başka bir okulun kapatılarak kapatılan okulun tüm yöneticilerinin öğrencilerin taşındığı eğitim kurumlarına yönetici olarak atanması ve eski mevcut yöneticilerle ve birlikte değerlendirilerek hizmet puanı yüksek olanların okulda norma girmeleri diğerlerinin norm kadro fazlası yöneticisi olarak belirlenmeleri mümkün müdür?

Sene başında ise beni ve diğer arkadaşımı ilçedeki okullarda ihtiyaca yönelik görevlendirdiler. Şu an benim görevlendirildiğim okulda bir tane açık sınıf öğrt. kadrosu var yönetmeliğe göre benim norm fazlası olmam ve bu okulda görevlendirme çalışmam sebebiyle öncelikli olarak bu okula atanmam gerekmiyor mu?( hiz puanım diğer arkadaşımdan fazla ve diğer arkadaşım başka okulda görevlendirme...) Dilekçe verip bu okula atanmak istediğimi söylediğimde il mem bana duyuru yapacaklarını, il ve ilçe emrindeki öğretmenler de dâhil olmak üzere hiz. puanı üstünlüğüne göre atama yapılacağını hatta bu yıl için bir kez atama yaptıklarını bir daha yapmayacaklarını söylediler ve dilekçeme olumsuz cevap verdiler.. Lakin hiçbir duyuru yapmadan il ve ilçedeki idareci atamalarından boşalan okullara (bunlardan biri de benim görevlendirmemin devam ettiği ve istediğim okul) il ve ilçedeki depo (il/ilçe emrine atanan) öğretmenleri atadılar. Bu durumda bana ne yapmamı önerirsiniz? Bütün bu yaşadıklarıma istinaden il milli eğitim müdürlüğünü mahkemeye vermeyi düşünüyorum.. Hem başka okulu kapatıp bizi kendi okulumuzda norm fazlasına düşürdükleri için, hem de usulsüz atama yaptıkları için..Kazanma ihtimalim var mı?Lütfen yardımcı olun…Çevremde danışabileceğim mevzuat bilgisi olan kimse yok…Şimdiden teşekkür ediyorum.. cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum ..saygılarımla...

Cevap

Soru 1-Norm kadro fazlası durumuna düşmemiz doğrumudur?

Cevap 1: Kapatılan okullarda çalışan öğretmenlerle ilgili işlemler, Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre; yöneticileriyle ilgili iş ve işlemler ise Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğine göre yapılmaktadır.

1. Sorunuzdaki öğretmenlerle ilgili yapılan bu işlem 06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ''Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğin “İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı, 41. maddesindeki; “1) Eğitim kurumunun ya da bölümün kapanması, program değişikliği, Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla ders kaldırılması ya da norm kadro esasları gereğince yapılacak düzenlemeler sonucu öğretmen fazlalığı oluşması hâlinde; eğitim kurumunun ya da bölümün kapatılması veya program değişikliği sonucunda bu eğitim kurumlarında görevli öğretmenler, yeni eğitim kurumu açılarak öğrencilerin taşınması hâlinde bu eğitim kurumlarına, öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan eğitim kurumlarında ya da bölümlerde görevli olanlar ise açık norm kadro bulunması hâlinde öncelikle öğrencilerin taşındığı eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına özür durumları ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanırlar.

(2) Bu şekilde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi hâlinde bu durumdaki öğretmenler tercihleri de dikkate alınmak suretiyle öncelikle il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına atanırlar. Bunlardan il içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanlar, bulundukları ilde çalışılması gereken süre şartı aranmaksızın tercihleri doğrultusunda yer değiştirme döneminde il dışına atamaları yapılabilir. Bunlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanlar, alanlarında ihtiyaç bulunan zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına atanırlar.

(3) Herhangi bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmenler ile görevli oldukları eğitim kurumlarında norm kadro esasları çerçevesinde öğretmen norm kadro sayısının azalması üzerine hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Norm kadro fazlası olarak belirlenen bu öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanırlar.

(4) Genel hayatı etkileyen deprem, sel, yangın ve benzeri doğal afetler nedeniyle olağanüstü durumların oluştuğu yerlerdeki eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı öncelikle bu madde kapsamında bulunan ihtiyaç fazlası öğretmenlerle karşılanır. İhtiyacın bu şekilde karşılanamaması durumunda valiliklerce gerekli önlemler alınır.

(5) Bu madde kapsamında il içinde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi durumunda valiliklerce fazlalığın giderilmesine yönelik il içinde yapılacak yer değiştirmeler, zamana bağlı olmaksızın ancak öğretim yılının başladığı tarihten itibaren en geç mart ayı sonuna kadar tamamlanması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak yer değiştirmeler, duyurusu yapılan eğitim kurumlarına öğretmenlerin tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce isteklerine bakılmaksızın belirlenir.” hükümlerine göre yapılmaktadır.

06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğin “İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı, 41. maddesi, 1.fıkrasına göre; Eğitim kurumunun kapanması sonucunda bu eğitim kurumlarında görevli öğretmenler, yeni eğitim kurumu açılarak öğrencilerin taşınması hâlinde bu eğitim kurumlarına atanırlar. Ama sorumuzda yeni okul açılmamış öğrencilerin taşındığı okula kapanan okulun bütün öğretmenleri atanmıştır. Bu durumda Eğitim kurumunun kapanması sonucunda bu eğitim kurumlarında görevli öğretmenler, açık norm kadro bulunması hâlinde öncelikle öğrencilerin taşındığı eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına özür durumları ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanırlar.

Bu durumda Eğitim kurumunun kapanması sonucunda bu eğitim kurumlarında görevli öğretmenler, açık norm kadro bulunması hâlinde öncelikle öğrencilerin taşındığı eğitim kurumlarına atandıklarından taşımalı gelen öğrenci sayınsa göre belirlenecek ihtiyaç kadarı atanmalı öğrencilerin taşındığı okulda eski mevcut hiçbir öğretmen norm kadro fazlası olmamalıdır. Eğitim kurumunun kapanması sonucu gelen öğretmenlerden ihtiyaç kadarı norma dâhil olmalı diğerleri il içinde öncelikle bulundukları eğitim bölgesi ve yerleşim yerinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına özür durumları ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanmalıdırlar. Dolayısıyla sizin norm kadro fazlası yapılmanız atama ve yer değiştirme yönetmeliğine ve norm kadro yönetmeliğine aykırıdır.

Soru 2- Başka bir okulun kapatılarak kapatılan okulun tüm yöneticilerinin öğrencilerin taşındığı eğitim kurumlarına yönetici olarak atanması ve eski mevcut yöneticilerle ve birlikte değerlendirilerek hizmet puanı yüksek olanların okulda norma girmeleri diğerlerinin norm kadro fazlası yöneticisi olarak belirlenmeleri mümkün müdür?

Cevap 2- 13/8/2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin “Kapatılan, dönüştürülen ve birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinin atamaları” başlıklı, 26.maddesindeki; “(1) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde;

a) Birleştirilme yolu ile oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinden başvuruda bulunanlar arasından bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek–2 Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır.

b) Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, önceki kurum yöneticilerinin norm kadro imkânları ölçüsünde atamaları yapılır. Dönüşen eğitim kurumunun yönetici norm kadrosunun mevcut yöneticiden az olması durumunda ise bu Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır.

c) Kapatılan eğitim kurumlarının yöneticileri, istek ve ihtiyaç birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar.

(2) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hükümlere göre atanamayan yöneticiler, istekleri de dikkate alınarak, varsa durumlarına uygun ihtiyaç bulunan bir başka eğitim kurumu yöneticiliklerine, durumlarına uygun boş eğitim kurumu yöneticiliği bulunmaması hâlinde ise istekleri de dikkate alınarak kendi okullarına ya da ihtiyaç bulunan bir başka eğitim kurumuna öğretmen olarak atanırlar.

(3) (Ek üçüncü fıkra : 09.08.2011/28020 RG) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında ataması yapılan yöneticilerden daha sonra farklı kurumlara ya da yönetim kademelerine atanmak isteyenler ile herhangi bir nedenle görev yeri değiştirilmesi gereken yöneticilerin 7 nci ve 8 inci maddedeki şartları taşımaları gerekir.” hükümlerine göre yapılmaktadır.

Buna göre Başka bir okulun kapatılarak kapatılan okulun tüm yöneticilerinin öğrencilerin taşındığı eğitim kurumlarına yönetici olarak atanması ve eski mevcut yöneticilerle ve birlikte değerlendirilerek hizmet puanı yüksek olanların okulda norma girmeleri diğerlerinin norm kadro fazlası yöneticisi olarak belirlenmeleri mümkün değildir. Çünkü Birleştirilme yolu ile oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, birleştirilen ( yani kapatılan diyelim ) eğitim kurumu yöneticilerinden başvuruda bulunanlar arasından bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek–2 Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır. Burada yanlış olan okulların birleştirildikten sonra her iki okulunda yöneticilerin hizmet puanına tabi tutulmasıdır. Öğrencilerin taşındığı ana okul kapatılan yani birleştirilen diğer okulun yöneticilerinden öğrencilerin taşındığı yeni okulda norm kadro yönetmeliğine göre yeniden belirlenecek yönetici normlarına hizmet puanlarına göre atanacaklardır. Kısacası öğrencilerin taşındığı ana okuldaki yöneticilerin hizmet puanı düşük oldukları gerekçesiyle norm kadro fazlası durumuna düşmeleri yönetici atama yönetmeliğine ve norm kadro yönetmeliğine aykırıdır.

Olay ilk iki soruda cevaplandırıldığı ve ilk iki sorudaki işlemlerin tamamen mevzuatın yanlış uygulanmasından kaynaklandığından diğer sorularınıza cevap verilmesi yersiz olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam