Usulsüz geçici görev olurunu hazırlayan memurun sorumluluğu var mıdır?

14/02/2012 00:05:00
Yazdır

Soru

Sorum geçici görev Olur’ları ile ilgili.

Araç onaylarına baktım ama sorumun cevabı yok. Personel işlerine baktığımdan tüm onaylar bize geliyor. Yalnız aracı olan bazı kurumlar ota çöpe her şeye olur istiyorlar. Örneğin araç bakımı için Adana'ya gidilecek hem şoför hem kurum müdürü için onay aldırıyorlar. Haftada en az iki gün olur alınıyor bir adama ve içinde yeşil fasulye almak için bile gittiği var. Düğün için olur alınır mı? Bir hocanın düğünü için olur aldırdılar o da geçtiğimiz cuma idi. Cenaze ziyareti için olur aldırdılar. Bir kişi için görevli izinli Olur’u hangi durumlar için alınır? Bir de diyelim biz bu olurları aldık paraf atan memur şef de müdür gibi sorumlu olur mu? Bize yaz diyorlar yazıyoruz yazmazsak başımıza gelecekler belli. En son müdüre bu kanunsuz dedim her şeyi göze alıp. En azından masraflar için almadım sadece şoför ve araca onay aldım. Vallahi ben yatamıyorum vicdanım sızlıyor bunun açık bir yönetmeliği var ise ya da olur alırken çizilen sınırlar nelerdir ben onları öğrenmek istiyorum. (bu işi yapan insanlarla görüştüm hiç kimse net bir şey bilmiyor) Bunların yüzünden hesaba çekileceğim diye korkum. Saygılarımla iyi haftalar dilerim.

Cevap

Geçici görevlendirme onayları;

Geçici görevlendirme kurumlara görevleri, kuruluş kanunları veya diğer bazı kanunlar ile verilebilmektedir. Kamu görevlileri kanunlar ile verilen görevleri ifa etmektedirler. Kamu görevlileri, görevlerini kanunların öngördüğü merkezlerde veya hizmetin gereği olarak görev yerlerinde ifa etmek zorundadırlar.

Kurumlar, 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Kanun uyarınca teşkilatlanmaktadır.

Söz konusu 3046 sayılı Kanun Uyarınca teşkilatlar;

-Merkez

-Taşra

-Yurtdışı bazında olmaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş kanunlarında kurumun görevleri, teşkilat yapısı ve hizmetleri yürüteceği personeli ve personelin tabi olduğu mevzuata ilişkin düzenlemelere yer verilmektedir.

Bazen kamu görevlilerinin görevlerini hizmet gereği olarak görev mahalleri dışında ifa etmeleri gerekebilir.

Devlet memurlarının memuriyet mahalli dışında görevlendirilmeleri mer’i mevzuat çerçevesinde yapılabilmektedir. Devlet memurlarının geçici görevlendirmeleri kurumlar arası olabileceği gibi kurumun içerisinde kurumun görevlerine yönelik olarak da yapılabilmektedir.

Devlet memurlarının memuriyet mahalli dışına görevlendirilmeleri halinde 6245 sayılı Harcırah Kanunu uyarınca harcırah ödenmesi gerekmektedir.

Harcırah'ta, Memuriyet, ikamet mahalli ne demektir?

6245 sayılı Harcırah Kanununun 3 üncü maddesinin g ve h bentlerinde "g. Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri;"

"h. Başka yer: Yukarıda (g) fıkrasında yazılı memuriyet mahalli dışındaki yerleri;"

ifade eder." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 6111 sayılı Kanunla değişik “Kurumlar arası geçici süreli görevlendirme” Ek 8 inci maddesinde “Memurlar, geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izni ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aşağıda belirtilen şartlarla geçici süreli olarak görevlendirilebilir:

a) Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, memurun görevlendirileceği kurumda göreve ilişkin 4 üncü ve daha yukarı bir dereceden boş bir kadronun bulunması şarttır.

b) Geçici süreli görevlendirilen memurlar, geçici süreli olarak görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yükümlüdür.

c) Geçici süreli olarak görevlendirilen memurlar, yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, aylıkları ile diğer malî ve sosyal haklarını kurumlarından alır. Bu memurların kadroları ile ilişkileri, kendi sınıf ve derecelerindeki terfi ve emeklilik hakları devam eder.

d) Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi hâlinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

e) Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması şarttır.

f) Geçici süreli görevlendirmede memurun muvafakati aranır.

Birinci fıkrada belirtilen hâller dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir.”hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanun uyarınca Devlet memurlarına vekâlet, ikinci görev ve ders görevleri verilebilmektedir.

Kurum için geçici görevlendirme ise kuruma hizmetlerinin ifası sırasında geçici olarak personel temin edilememesi veya arızi olarak oluşan hizmetlerin yapılması için personelin kurum içerisinde görevlendirilmesidir. Konuya ilişkin harcırah Kanunu dışında yevmiye ve yolluk verilmesine yönelik düzenlemeler dışında bir düzenleme de bulunmamaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat ve açıklamalar uyarınca;

1- Personel ve araç görevlendirmeleri mer’i mevzuat uyarınca kuruma verilen görevlerin ifası amacına, bu kamu hizmetlerinin yürütülmesine yönelik olmalıdır.

2- Kişisel faaliyetler sebebiyle personel ve araç görevlendirilmesi mevzuata aykırı bulunmaktadır.

3- Kamu araç gereçlerinin kişisel faaliyetlerde kullanılması 657 sayılı Kanunun disiplin hükümleri uyarınca disiplin cezasını gerektirmektedir.

4-Kişsel ihtiyaç ve sosyal hizmet gereği olmayan sosyal faaliyetler için araç tahsis edilmesi yasal olmadığı gibi etik de değildir.

5- Sorumluluk, geçici görev olurunu hazırlayandan ziyade onaylayanındır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam