Sağlık kurulu raporu ile doğum sonrası analık izni uzar mı?

25/03/2012 20:41:00
Yazdır

Soru

01/11/2011 tarihinde doktor raporu ile çalışmanın sakıncalı olduğunu ve 13/12/2011 tarihinde doğum öncesi analık iznini kullanması gerektiğini bildirir raporları bulunan bir anne adayı, Doğumu sezaryen olarak, erken gerçekleşiyor ve doğum sırasında tespit edilen kist yapılanması nedeni ile hasta ameliyathaneden çıkartılmadan doğuma devamen ameliyat ediliyor.

Sonuçta 23/11/2011 Doğum Tarihi

Hastaya doğum sonrası belirtilen ameliyat nedeni ile 8 hafta değil, 12 hafta rapor veriliyor.

Soru burada;

doğum öncesi kullanılmayan 8 hafta (8x7=56) dan, erken doğum sebebi ile 23-1=22 gün çıkarıldığında, 56-22=34 gün bir fiil çalışarak kazandığı süre,

a)doktor tarafından verilen 12 haftalık raporun sonuna mı eklenecektir?

b)yoksa doğum sonrası yasal izin 8 hafta+34 gün olarak mı uygulanacaktır?

Bu konuda benim kanaatim doğum sonrası raporun sonuna ilave edilmesi, ancak Adalet Bakanlığının bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada sanki 8 haftanın sonuna bu süre eklenir gibi bir ifade var.

Sorumu yanıtlayabilirseniz sevinirim, saygılarımla.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 6111 sayılı Kanunla değişik 104 inci maddesinin (A) bendinde “Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.”hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu düzenleme 6111 sayılı Kanunun yayım tarihi olan 28/02/2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu düzenleme ile doğumun erken gerçekleşmesi üzerine kullanılmayan analık izinleri doğum sonrası analık iznine eklenmesi gerekmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-Devlet memurunun doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izninin doğum sonrası analık iznine ilave edilmesi gerekmektedir.

2-Doğum sonrası analık izninin kullanılması için doğum raporu yeterlidir.

3- 01/11/2011 tarihinde Analık izni kullanmaya başlayan ve 23/11/2011 tarihinde doğum yapan devlet memuru doğum öncesi kullanmadığı süreyi doğum sorası 8 haftalık analık iznine ilave temek suretiyle analık iznini kullanır. (8 hafta 8*7=56 gün ve erken doğum sebebiyle kullanamadığı 56-22=34 gün ilave edilerek doğum sonrası 56+34=90 gün analık izni kullanır.)

Rapor ile Analık izni uzamamaktadır.

4-Sağlık kurulu raporu ile analık izninin uzatılması daha önceki düzenlemede yer almakta iken mevcut düzenlemede yer almamaktadır.

Eski görüş ve mevzuat için tıklayınız.

İkiz gebelikten dolayı, doğumdan 8 hafta önce hastaneye yatan memurun doğum sonrası izni kaç gündür?

5-Adalet Bakanlığının uygulamasının mevzuata uygun olduğu değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam