Türkiye Diyanet Vakfı, müfettiş yardımcısı alırken 35'e yaş sınırına uymalı mıdır?

12/09/2012 06:19:00
Yazdır

Soru

Türkiye diyanet vakfının müfettişlik sınavı ilanında büyük bir hata yapılmış olup, ilan da:
3-Sınavın yapıldığı tarihte 30 yaşını doldurmamış olmak (06/10/1982 tarihinden önce doğanların müracaatı kabul edilmeyecektir.),
hani yaş sınırı 35 e çıkarıldı.vakıf bunu bilmiyor mudur acep?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda konuya ilişkin madde aşağıdaki gibidir:

Ek Madde 40-(Ek: 3/6/2011-KHK-643/9 md.)
Mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan ve bu Kanunun 36 nci maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde sayılan kadrolara atanmak amacıyla kurumlarca yapılacak olan özel yarışma sınavlarına bavurularda üst yaş sınırı; özel mevzuatında yer alan yaş şartına ilişkin hükümlere bağlı kalınmaksızın sınavın yapıldığı tarihte otuzbeş yaşını doldurmamış olmak şeklinde uygulanır.
Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da birinci fıkra hükmü uygulanır.

Maddede yer alan "Kanunun 36 nci maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde sayılan kadrolar" içerisinde Türkiye Diyanet Vakfı Müfettiş Yardımcısı unvanı yer almamaktadır.

Türkiye Diyanet Vakfı 13 Mart 1975 tarihinde Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapan 903 Sayılı Yasa'ya göre kurulmuş bir özel hukuk tüzel kişisidir.

sonuç olarak:
1- Türkiye Diyanet Vakfı bir kamu kurumu veya kuruluşu değildir. Yani 35 yaş şartını düzenleyen madde hükmü kapsamında bulunmamaktadır.
2- Türkiye Diyanet Vakfında istihdam edilen müfettiş yardımcısı unvanı da DMK kapsamında yer değildir. Söz konusu vakfın kendi bünyesinde oluşturduğu bir unvandır.

Bu yüzden Türkiye Diyanet Vakfı müfettiş yardımcısı alımında istediği yaş şartını belirleyebilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam