Disiplin amiri farklı, idari amir farklı olabilir mi?

01/12/2012 23:32:00
Yazdır

Soru

Bir kamu hastanesinde biyolog olarak çalışmaktayım.

Sağlık bakım hizmetleri müdürü özlük izin ve denetleme dahil laboratuvar çalışanları ve biyologlar bana bağlısınız demekte. Ama 23 Kasım 2012 tarihli TKHK Disiplin Yönetmeliğinde Biyologlar Başhekim yardımcısına bağlı... Biyologlar İdari olarakta başhekim yardımcısına bağlı değil midir? Sağlık bakım hizmetleri müdürünün yaptığı yönetmeliğe aykırı değil midir? Ayrıca hastanelerde başhemşire yardımcılıkları kaldırıldığı halde eski başhemşire yardımcılarının laboratuvarları denetleme ve Nöbet listelerini kontrol etme yetkisi var mıdır? Mevzuata aykırı değil midir? Hakkımızı nasıl arayabiliriz Teşekkür ederim.

Cevap

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Disiplin Yönetmeliği

23/11/2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Disiplin Yönetmeliğinin III Sayılı Cetvel’nin Hastane yöneticiliği bölümünde Eğitim verilen Klinik ve Laboratuvarlar bünyesinde çalışan ve Kliniklere doğrudan bağlı olmayarak çalışan biyologlar için disiplin amirleri farklı olarak belirtilmiştir.

Hastane yöneticiliği bölümünde Eğitim verilen Klinik ve Laboratuvarlar bünyesinde çalışan biyoloğun disiplin amiri Eğitim Görevlisi (Eğitim Sorumlusu) ve Üst disiplin amiri Başhekim olarak tespit edilmiştir.

Kliniklere doğrudan bağlı olmayarak çalışan biyoloğun için disiplin amiri Başhekim Yardımcısı ve üst disiplin amiri de Başhekim olarak belirlenmiştir.

Disiplin amirleri belirlenirken ilgili personelin bağlı olduğu amirler silsilesi esas alınır. Disiplin amirinin bu silsilenin neresinden tespit edileceği Yönetmelik ile düzenlenmiş bulunmaktadır. İdare, idari bağlılıkları tesis etmek suretiyle idari denetim mekanizmaları kurabilmektedir.

İdarenin, kaldırılmış unvanlar için idari görevler tesisinin, mevzuata aykırı olduğu düşünüyoruz. Kişinin mevcut kadrosu ne ise o kadronun görevlerini ifa etmesi gerekmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;

1- Biyologların disiplin amirleri çalıştıkları yere göre farklılık arz etmektedir.

2-İdari amirler ile Disiplin amirleri farklılık arz edebilir. Ancak personel ile idari amir arasında bir anlaşmazlık olması durumunda, soruşturmayı disiplin amirleri yürütür. Ama bu durum, disiplin amirleri dışında, personel için ayrıca bir idari amir belirlenemeyeceği anlamına gelmemektedir.

3-Kaldırılmış idari kademelerin aynı görevi sürdürmesi söz konusu olamaz. İlgilinin mevcut kadro unvanı ne ise onun işini yürütmesi gerekir.

4-Kurumda amirler görevlerini astlarına kanuni sınırlar içerisinde devredebilirler. Ancak bu durumda amirlerin sorumlulukları kalkmaz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam