399 Sözleşmeli görev yeri değişikliğine gitmez ise harcırah ve ücreti geri öder mi?

02/11/2013 00:58:00
Yazdır

Soru

Hocam ben 399 a tabi bir kamu kurumunda çalışmaktayım. Başka bir ile tayin istedim ve tayinim onaylandı. Kasım ayının sonuna doğru tayin olduğum ile gideceğim. Fakat tayin olduğum ilde çalışacağım pozisyon hoşuma gitmediğinden 2012 KPSS puanımla kasım ayında başka bir kurum için tercih yapmayı düşünüyorum. Ben kasımın sonunda çalıştığım ilden harcırahımı alarak ayrılsam ve yeni başlayacağım yer için 15 gün bekleme müddeti olduğundan bu bekleme süresinde tercih sonucuna göre başka bir kuruma atansam, eski kurumumdan istifa etmek için tayin olduğum ile mi başvurmalıyım başlamadığım halde? Aldığım harcırahın geri istenme durumu olabilir mi?
Ayrıca eşit işe eşit ücret yasası gerçekten 399 ile 657 ye tabi kurumlarda çalışan personel arasındaki 400-500 TL lik maaş farkının azalmasını sağladı mı?

Cevap

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.

Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı Devlet memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır.

Diğer taraftan, 399 sayılı KHK "Mali ve Sosyal Haklar" başlıklı Yedinci Bölümünde KİT'lerde II sayılı cetvele tabi sözleşmeli personelin ücret sistemi temel ücret, başarı ücreti ve kıdem ücretinden oluşacağı hüküm altına alınmış bulunmaktadır.

399 sayılı KHK "Ücretin Ödeme Zamanı" başlıklı 29 uncu maddesinde "Sözleşmeli personelin ücreti her ayın onbeşinde peşin olarak ödenir. Ay içinde göreve başlayanların ücretleri gün hesabı ile ay sonunda ödenir. Günlük ücret aylık sözleşme ücreti toplamının 30'a bölünmesi suretiyle hesaplanır. Emeklilik ve ölüm hali hariç olmak üzere ay sonundan önce görevden ayrılma halinde sözleşme ücretinin kalan günlere tekabül eden tutarı geri alınır. Görev değişimi halinde, yeni göreve başlanıldığı tarihten geçerli olarak yeni görevin ücreti ödenir." hükmü bulunmaktadır.

Ayrıca, 399 sayılı KHK "Görev ve Yer Değişikliği" başlıklı 9 uncu maddesinde ise "Sözleşme süresi içerisinde gelişen hizmet şartlarına göre sözleşmeli personelin görevi veya görev yeri değiştirilebilir. Sözleşmeli personelin daha üst bir göreve getirilebilmesi için bu görevin iş gereklerini taşıması, boş bir pozisyonun bulunması ve sicil ve başarı değerlemesinin A veya B düzeyinde olması gerekir.
Görev veya görev yeri değişikliklerinde yeni görev yerine hareket ve işe başlama süresi aynı yerde göreve başlayacaklar için tebliği izleyen gün, başka yerdeki göreve başlayacaklar için 15 gündür."
hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;
1-399 sayılı KHK tabi sözleşmeli statüde çalışmakta iken 9 madde uyarınca görev yeri değiştirilen personele görev yerine gidip başlamaması halinde çalışmadığı günlere ilişkin olarak verilen ücret in geri alınması gerektiği düşünülmektedir.
2-Harcırah personele görev yeri değiştirilmesi sebebiyle görev yerine taşınması(gitmesi) amacıyla verilmektedir. Yeni görev yerine gitmeyen ve hiç göreve başlamayan sözleşmeli personele ödenen harcırahında iadesinin talep edilebileceği değerlendirilmektedir.
3-Görev yeri değişikliği olduktan sonra yeni görev yerinize başladıktan sonra aybaşı durumunu dikkate alarak yeni görev yerinize istifa dilekçesi vermenizi tavsiye etmekteyiz.
4-Kamu kurumlarında 657 sayılı Kanuna tabi çalışan memurlar ile 399 sayılı KHK tabi çalışan sözleşmeli personel arasındaki ücret farkı 666 sayılı KHK den sonra bir miktar azalmıştır. Halen bir miktar fark bulunmaktadır. Fark durumu kişinin pozisyonu, hizmet süresi ve çalıştığı KİT çerçevesinde farklılık arz etmektedir. Net bir tutar verilmesini mümkün olamamıştır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam