Toplu Sözleşme hükmü uyarınca döner sermaye %50 artırımlı mı ödenecek?

12/11/2013 00:13:00
Yazdır

Soru

İyi günler 112 Ambulans servisinde çalışan bir paramediğim.
2014 ve 2015 yılını kapsayan toplu sözleşme metninde Nöbet Ücreti bendindeki ; "Madde 7- (1) 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesi uyarınca ödenen nöbet ücretleri dini bayram günleri için %20 artırımlı ödenir. Ayrıca yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için ödenen nöbet ücretleri de %50 artırımlı ödenir." açıklaması ile 650 lira aldığım sabit döner sermaye veya 450 lira olarak aldığım performansa dayalı ek ödeme miktarlarımı %50 artırımlı ödenecek acaba yoksa başka bir durum mu söz konusu ?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ek 33 üncü maddesinde "Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutarak, bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için (nöbet süresi kesintisiz 6 saatten az olmamak üzere), aşağıda gösterilen gösterge rakamlarının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu hesaplanacak tutarda nöbet ücreti ödenir. Ancak ayda 130 saatten fazlası için ödeme yapılmaz. Bu ücret damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

  Gösterge
a) Eğitim görevlisi(1), başasistan, uzman tabip 100
b) Tabip, tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda, bu mevzuat hükümlerine göre uzmanlık belgesi alan tabip dışı personel, aynı dallarda doktora belgesi alanlar 90
c) Diş tabibi ve eczacılar 80
ç) Mesleki yüksek öğrenim görmüş sağlık personeli 60
d) Lise dengi mesleki öğrenim görmüş sağlık personeli 50
e) Diğer personel 35

Bu madde hükmü, üniversitelerin yataklı tedavi kurumlarında çalışan ve 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 50 nci maddesinin (e) bendi kapsamında bulunanlar hakkında da uygulanır.
İcap nöbeti tutan ve bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir icap nöbeti saati için, icap nöbeti süresi kesintisiz 12 saatten az olmamak üzere, yukarıda nöbet ücreti için belirlenen ücretin yüzde 40'ı tutarında icap nöbet ücreti ödenir. Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez.
Bu madde uyarınca yapılacak ödemeler, döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermaye bütçesinden karşılanır."
hükmü yer almaktadır.

Toplu sözleşme mutabakatı, Resmi Gazetede

2014-2015 yılları arasında uygulanacak olan Toplu Sözleşmenin "Nöbet ücreti" ücreti başlıklı 7 inci maddesinde "(1) 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesi uyarınca ödenen nöbet ücretleri dini bayram günleri için %20 artırımlı ödenir. Ayrıca yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için ödenen nöbet ücretleri de %50 artırımlı ödenir." hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesinde yer alan hüküm "haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutarak, bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için (nöbet süresi kesintisiz 6 saatten az olmamak üzere)," fazla çalışma saatleri için saat başına nöbet ücreti ödenmesine ilişkindir.
Söz konusu personele ödenmekte olan döner sermaye (ek ödeme) ücretlerinin artırımlı ödenmesini içermemektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 112 Ambulans servisinde çalışan personelin döner sermaye (ek ödeme) ücretlerinin 2014-2015 yılları arasında uygulanacak olan Toplu Sözleşmenin "Nöbet ücreti" ücreti başlıklı 7 inci maddesi uyarınca % 50 artırımlı ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.

657 sayılı Kanunun ek 33 maddesinde belirlenen nöbet ücreti artırımlı ödenebilecektir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam