Aylıksız izinde olan ve sonradan memur olan kişi doğum yardımı alabilir mi?

20/12/2013 00:01:00
Yazdır

Soru

Ben askerdeyken eşim doğum yaptı şuanda işe başladım doğum yardımı alabilir miyim?
Not. Eşim çalışmıyor. iyi günler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Doğum yardımı ödeneği" başlıklı 207 inci maddesinde "Devlet memurlarından çocuğu dünyaya gelenlere 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda doğum yardımı ödeneği verilir.
Ana ve babanın her ikisi de Devlet memuru iseler ödenek yalnız babaya verilir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği yapılan doğum yardımı ödeneği daha yüksek ise, memur olan eşe ayrıca doğum yardımı ödeneği ödenmez, daha düşük ise yalnız aradaki fark ödenir.
Mahkemelerce verilen ayrılık süresi içinde doğan çocuklar için bu yardım anaya verilir.
Doğum yardımı Ödeneği hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca derhal ödenir. Bu yardım borç için haczedilemez.
" hükmü yer almaktadır.

Devlet memurunun çocuk yardımından faydalanması için görevinin başında olması halen çalışıyor olması gerekmektedir.

Ayrıca, 31/12/2005 tarihli ve 26040 3. mükerrer sayılı Resmi Gazetede Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin "Sosyal yardımlar" başlıklı 12 maddesinin 1 inci fıkrasında "Kamu personeline yapılacak sosyal yardım ödemelerinde, ödemenin çeşidine göre aşağıda belirtilen belgeler aranır." ve bu fıkranın (c) bendinde "Doğum yardımı: Doğum olayının meydana geldiği yeri ve tarihi belirten ilgilinin dilekçesi ödeme belgesine bağlanır." denilmektedir.

Aylıksız izinde olan devlet memurlarına mali haklar ve sosyal yardımlar ödenmemektedir..

Askerde olan devlet memuruna 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesi (G) bendinde yer alan "Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır." hükmü uyarınca aylıksız izin verilmektedir.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

- Halen Devlet memuru kişilerden çocuğu olanlara talep dilekçesine bağlı olarak doğum yardımı verilmektedir.

-Aylıksız izinde iken çocuğu olanlara mali haklar ve sosyal yardımlar yapılmadığından doğum yardımı da ödenmemektedir.

-Aksi bir uygulama olması halinde çocukları olduktan sonra memur olanlara da çocuk yardımının yapılması gerekirdi. Böyle bir uygulama yapılmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam