Sözleşmeli Doktor ve Memur Atamaları İlişkisine İlişkin Sorunlar

28/11/2003 00:00:00
Yazdır

Soru

Daha önce memur olmayanlar sözleşmeli doktor olarak atandıktan sonra normal memur kur'alarına katılabilir mi? Sözleşmeli olarak atanan ancak göreve başlamayan veya göreve başladıktan sonra istifa edenlerin durumu ne olacak?

Cevap

Bu konuya ilişkin olarak Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Nakil Yönetmeliğinde (Yönetmeliğin son hali Memurlar.NET sitesi Yönetmelikler kategorisinde bulunmaktadır) iki hüküm bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

"Madde 8/h- Norm pozisyon sayısında değişiklik olması, sözleşmeli personel pozisyonlarının vizelendiği birimin kapatılması veya bu birimlerde sözleşmeli personel istihdamından vazgeçilmesi sebebiyle sözleşmesi feshedilenler hariç olmak üzere, sözleşmesi feshedilenler ile sözleşmesini feshedenler iki yıl geçmedikçe yeniden sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.

Madde 18- Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde teslim etmeyen adayların atamaları yapılmaz. Bu durumda olanlar ile yerleştirme sonucunda atamaları yapıldığı halde belirtilen süre içinde göreve başlamayanlar, göreve başlamaları gereken tarihten itibaren bir yıl boyunca sözleşmeli personel olarak atanamazlar."

Yukarıdaki maddeler çerçevesinde üç maddeden oluşan soruyu cevaplayacak olursak;

  1. Sözleşmeli personel pozisyonu ile memuriyet kadrosu arasında bir ilişki yoktur. Yani sözleşmeli pozisyona atanan bir kişi daha sonra 657'e tabi memuriyet kadrolarına başvurabilir, buna ilişkin kur'a ve atamalara katılabilir. Zaten dikkat edilecek olursa (madde 18'in son cümlesi) sözleşmeli personel pozisyonuna ataması yapılıp da göreve başlamayanlara uygulanan müeyyide sadece yine sözleşmeli personel pozisyonuna yapılacak atamalara ilişkindir. Bir örnek verelim: Sözleşmeli doktor olarak atanan bir kişi atama için öngörülen koşullara uymaması, gerekli belgeleri süresi içinde teslim etmemesi veya atama yapıldıktan sonra göreve başlamaması hallerinde bu kişi sadece bir yıl boyunca sadece sözleşmeli personel olarak atanamamaktadır. Ancak bu kişinin 657'e tabi tabip kadrolarına bu bir yıllık süre içinde dahi kur'a ile atanmasında bir sınırlama bulunmamaktadır. Yani sözleşmeli doktor pozisyonuna atanan kişi eğer o sırada kur'a ile yapılan tabip atamalarına da katılmış ise hiç göreve başlamayarak direkt 657'e tabi tabip kadrosunda çalışmaya başlayabilir. Bu halde uygulanacak müeyyide bu kişinin bir yıl sözleşmeli personel olamamasıdır.
  2. Madde 8/h ile Madde 18 arasında nüans farkı bulunmaktadır. Buna göre göreve hiç başlamayan kişiye uygulanacak müeyyide madde 18'e göre bir yıl sözleşmeli pozisyonlara atanama cezasıdır. Ancak göreve başladıktan sonra, örneğin iki ay sonra, istifa eden kişiye uygulanacak müeyyide iki yıl sözleşmeli personel pozisyonlarına atanamamadır. Ancak söz konusu cezalarda yine sadece sözleşmeli pozisyonlara ilişkindir. Bu durumdaki kişiler isterlerse 657'e tabi memur kadrolar için kur'a işlemlerine katılabilirler. Buna bir engel yoktur. Bir örnekte buna verecek olursak; sözleşmeli pozisyona atanan bir kişi iki ay görev yaptıktan sonra kur'a ile yapılan normal memuriyet atamasına katılabilir ve istifa ederek memuriyet kadrosuna başvurabilir. Bu halde kişi, iki yıl sözleşmeli pozisyonlara atanamaz.
ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam