Askerliğin subay veya er olarak yapılması izin kullanımını etkiler mi?

06/08/2014 21:45:00
Yazdır

Soru


Merhaba memurlar net
Yıllık izin ile ilgili dosyalarınızı inceledim fakat benim şöyle bir sorum var. TEİAŞ ta 7 Ekim 2013 günü sözleşmeli mühendis (399 KHK 3/C) olarak göreve başladım. ve göreve başlamadan öncede er olarak 6 ay askerlik görevimi yaptım. Bugünlerde yıllık izin kullanmak istiyorum fakat kurumum bir yılı doldurmadığım için yıllık izin hakkım olmadığını yaptığım askerliğin ise er olması yedek subaylık olmaması için hizmet süresinden sayılamayacağını iddia ederek bana yıllık izin vermiyor.
Bu konuda ne yapabilirim.
şimdiden teşekkür ederim.....

Cevap


399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin "yıllık izin" başlıklı 21 inci maddesinde "Sözleşmeli personelden hizmeti 10 yıla kadar olanlara (10 yıl dahil) yılda 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara yılda 30 gün ücretli izin verilir. Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tesbitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti gözönüne alınır. Bu şekilde hizmet süresi bir yıldan az olanlar ile kısmi zamanlı istihdam edilenlerden bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç) yıllık izin verilmez.
Yıllık izinler, teşebbüs veya bağlı ortaklığın uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Bir sözleşme döneminde kullanılmayan izinlerin müteakip sözleşme döneminde kullanılması mümkün değildir.
" ve 58 inci maddesinin 2 nci fıkrasında "Sözleşmeli personele ilişkin olarak bu Kanun Hükmünde Kararnamede hüküm bulunmayan hallerde, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm ile;

sözleşmeli personel kamu kurum ve kuruluşlarında hangi statüde olursa olsun (işçi, memur, sözleşmeli, geçici vb.)fiili çalışmaları ile askerlik süresi yıllık izin hesabında değerlendirilmektedir.

özel sektörde SSK'lı olarak geçen hizmet süresinin yıllık izin süresinin hesabında değerlendirilmesine imkan bulunmamaktadır.

Sözleşmeli personel yıllık izinlerini izin vermeye yetkili makamın uygun bulacağı zamanlarda kullanabilmektedir.

Sözleşmeli personel yıllık izninin tamamını veya iznini parça parça kullanması mümkün bulunmaktadır.

Sözleşmeli personel yıllık iznini 1 sonraki yıla aktaramamaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Askerlik hizmetiniz ile birlikte hizmetiniz 1 yıl olduktan sonra izin vermeye yetkili makamın uygun bulması halinde yıllık izin kullanmanız mümkün bulunmaktadır.

2-Muvazzaf askerliğinizi subay veya er olarak yapmanız yıllık izin süresinin hesabında değerlendirmede fark olmamaktadır.

3- Şartları taşıyor iseniz idareye yazılı usülde izin talebinde bulunmanızı tavziye ediyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam