Memuriyetten istifa ederek 4/B atanmada bekleme süresi var mı?

16/09/2014 00:05:00
Yazdır

Soru

Öncelikle yardımlarınızdan dolayı şimdiden çok teşekkür ederim....
Ben 2007 yılında 4/B li çalışırken istifa edip kadrolu bir memurluğa geçtim. Eğitim görmediğim bir alanla ilgili olduğu için kurumlararası geçişle kurum değiştirmek istedim ancak kurumum bu konuda zorluk çıkarıyor. Şimdi yeniden istifa etmek istiyorum ama bekleme süresi olacağı için tekrar 4/B li bir kadroya geçip süremi tekrar bekledikten sonra KPSS ile atanmak istiyorum.
1) 657 ye tabi bir kadrodan istifa edip 4/b li bir kadroya direkt geçilebiliyor mu, herhangi bir süre beklemeden. Tabi aynı şekilde 4/B li iken de KPSS ile yeniden memurluğa atansam herhangi bir süre sınırım var mı atanmak için?
2) İstifa edip geri aynı kadroya atanma ile ilgili bir soruya vermiş olduğunuz cevapta 2 den fazla istifa etmemek koşulu ile ilgili bir ibare geçiyordu, eğer şu an da çalıştığım kadrodan istifa edersem daha önceki 4/B li kadrolu iken yapmış olduğum istifa da aynı statüde değerlendiriliyor mu? yani eğer şimdi de istifa edersem memurluktan 2. kez istifa etmiş mi sayılıyorum.. 4/B li iken yapmış olduğum istifa da bunun için de değerlendiriliyor mu?
3) KPSS ile atandığım sürece bu kadar çok istifa etmemin memurluğuma bir zararı olur mu ileride? Bu konuda herhangi bir kısıtlama var mı?
kolay gelsin iyi çalışmalar....

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları" başlıklı 92 maddesinde "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.
Yasama görevinde veya bakan olarak geçirilen her yıl bir kademe ilerlemesi ve her iki yıl bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.
" hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 Kanunun "Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları" başlıklı 97 maddesinde "Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar."
hükmü yer almaktadır.

Belirtilen hüküm uyarınca devlet memuru olan ve ilerde memur olma niteliğini taşıyan kişilerin memur olma nitelikleri maddede belirtilen 6 ay, 1, 3 yıl süreyle ve süresiz olarak kaybetmelerine neden olmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Bekleme süresi 657 sayılı Kanunun 97 maddesi uyarınca memuriyet statüsünden istifaları kapsamaktadır.
Sözleşmeli personel(4/B Sözleşmeli, 399 KHK sözleşmeli ve kurumsal hizmet sözleşmesi)
Akademik personel
Geçici personel
Askeri personel
İşçi statüsünden
yapılan istifaları kapsamamaktadır.

4/B den yapılan istifa 657 sayılı kanundan yapılan istifa olarak sayılmamaktadır.

Bu statülerden istifalarda bekleme süresi bulunmamaktadır.

Konuya ilişkin Devlet Personel Başkanlığının yayımlanmış görüşleri:
926 sayılı kanuna tabi personelin bekleme süresine tabi olmadığı

Akademik personelin 657 sayılı kanunun 97'nci maddesinde yer alan bekleme süresine tabii olmadığı

Memuriyetten çekilen KİT sözleşmeli personel statüsüne atanmada bekleme süresine tabi olmadığı

2-Memuriyetten istifa sonrası 4/B sözleşmeli statüye atanmada bir bekleme süresi bulunmadığından 4/B statüsünden memuriyete geçeli 1 yıldan fazla olması halinde yeniden 4/B sözleşmeli atanılabilir.
4/B'linin istifasına 1 yıllık bekleme ceza uygulaması

4/B'li, hangi halde 1 yıl bekleme sınırlamasına tabi olmaz

3-2 defadan fazla istifa demek 3 üncü defa memur olarak atandıktan sonra istifa eden bir kişinin memur olma niteliğini kaybetmesi demektir.
Bir Devlet memuru kaç kez istifa edebilir?

4-Memuriyetten direk 4/B statüsüne atanma bulunmamaktadır. 657 sayılı DMK 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarının hükümlerine uymak suretiyle 4/B atanmak mümkündür.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam