Kadro değişmeden müktesebin tazminatlarından faydalanılabilir mi?

10/10/2014 02:57:00
Yazdır

Soru

Merhaba;
Mühendislik mezunu programcı kadrosunda 5/3 kazanılmış hak aylığı üzerinden maaş almaktayım 30 Eylül itibariyle terfi aldım, yeni derece ve kadememi 4/1 olarak beklerken 5/4 olarak derecem ve kademem değiştirildi, bu normal bir durum mudur? 4. dereceye düşemediğim için 4.derecenin zam ve tazminatlarını alamadım bu benim için mağduriyet oluşturmuştur, ne zaman 4/1 e düşebilirim, 5/4 olsam da 4/1 derecenin zam ve tazminatlarından faydalanabilir miyim?
Derece ve kademe ilerlemesi için bireysel olarak benim yapabileceğim bir şey var mıdır? İdare tarafından 4/1 e yükseltildiğimde geriye dönük haklardan faydalanabilir miyim?
İlginiz için çok teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Derece yükselmesinin usul ve şartları" başlıklı 68 inci maddesini A bendinde "A) Derece yükselmesi yapılabilmesi için:
a) Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması,
b) Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş,
c) Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş,
d) (Mülga: 13/2/2011-6111/101 md.)
olması şarttır.
"hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, yine 657 sayılı Kanunun "Kadrosuzluk sebebiyle derece yükselmesi yapamayanların aylıkları" başlıklı 67 nci maddesinde de "Diğer şartları taşımakla birlikte üst derecelerde (...)(1) kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan memurların kazanılmış hak aylıkları, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların üst derecelerine yükseltilir."ifadesi yer almaktadır.

Kamu Personelinin Maaş Unsurları

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun zam ve tazminatları düzenleyen 152 inci maddesinin III ortak hükümler bölümünün 1 inci fıkrasında "Bu zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esasları ilgili kurumların yazılı isteği ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca bütün kurumları kapsayacak şekilde ve 154 üncü madde uyarınca katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanır ve Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulur." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve aynı Kanunun ek geçici 9 uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara 17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.

Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi


Anılan Kararnamenin "Kazanılmış hak aylık dereceleri kadro derecelerinin üzerinde bulunanlar" başlıklı 10 uncu maddesinde "(1) Kanun ve kanun hükmünde kararnamelerle bir derece verilenler ile kazanılmış hak aylık dereceleri 657 sayılı Kanun hükümleri uyarınca kadro derecelerinin üzerine yükseltilenlerin zam ve tazminatları; bulundukları kurumda, yükselinen derecede kendi kadro unvanlarıyla aynı adı taşıyan kadroların dereceleri için öngörülen puan ve oranlar esas alınarak ödenir. Aylıklarının yükseltildiği derecede, 190 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelere ekli kurumlarına ait cetvellerde kendi kadro unvanlarıyla aynı adı taşıyan kadro unvanı bulunmayanlara, bulundukları kadro derecelerinin karşılığı olan zam ve tazminatların ödenmesine devam olunur."ifadesi bulunmaktadır.

Zam ve Tazminatlara İlişkin 160 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

Yukarıda yer verilen hüküm ve belirtilen açıklamalar çerçevesinde;
1-İdare kadrosuzluk sebebiyle kadro derecenizi 5 ten 4 üncü dereceye çekemiyor ise kazanılmış hak aylık derece ve kademenizi 4 derecenin 1 inci kademesine 657 sayılı Kanunun 67 maddesi hükmü uyarınca 4 üncü derecenin 1 inci kademesine yükseltmesi gerekir.
2-kaznılmış hak aylık derece ve kademeniz 4 üncü derecenin 1 inci kademesine yükselmesi halinde 4 üncü derecenin ek göstergesinden faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

Ek göstergede kadro unvanının esas alınacağına dair Danıştay İBK kararı

3-2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın Kazanılmış hak aylık dereceleri kadro derecelerinin üzerinde bulunanlar başlıklı 10 uncu maddesi hükmüne riayet edilerek zam ve tazminatlardan faydalanılması da mümkün bulunmaktadır.

4- İdareden 657 sayılı Kanunun 67 inci maddesi hükmünün tarafınıza uygulanmasını ve en kısa sürede kadro derecenizin müktesebinize uygun hale getirilmesini talep edin.

5- Mer'i mevzuat gereğince yılda 2 defa kadro değişikliği yapılabilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam