5393 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli memur olunca hizmetleri değerlendirilir mi?

13/10/2014 00:11:00
Yazdır

Soru

Bilindiği gibi 5393/49. maddedeki sözleşmeli personel, hizmetleri kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilerek Kadroya alındı. Ama daha önceden sınava girerek memur olarak atanan ve sözleşmesini feshedenler hakkında yasada bir hüküm olmadı. Ben de bunlardan biriyim; 1,5 yıl sözleşmeli (5393/49) olarak çalıştıktan sonra KPSS ile memur kadrosuna atanmıştım. Sitenizde haberini paylaşmıştınız. Acaba bizim durumumuzdakiler için de bu geçerli midir? Ya da bizimle ilgili bir yargı kararı veya kurum görüşü var mıdır?
İyi çalışmalar,

Cevap

Devlet Memurlarının memuriyetten önce veya memuriyetten ayrılarak mesleğini icra edilen hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme bulunması gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 maddenin (C) bendinin 6 fıkrasında "Bu kanunun 4 üncü ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." ve zikredilen 237 maddenin (e) bendinde "30/09/1960 tarihli ve 91 sayılı Kanunun 17 ve 19 uncu maddeleri, 12/10/1960 tarihli ve 99 sayılı Kanunun 1 inci maddesi, 933 sayılı Kanunun 4 ve 8 inci maddeleri hükümleri saklıdır.
Hizmet sözleşmesi esasları Bakanlar Kurulu kararı ile tespit olunur."
hükümleri yer almaktadır.

Anılan hükümde, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ve 237 inci maddesinin (e) fıkrasına istinaden sözleşme ile çalıştırılan personelin memur statüsüne geçirilmeleri halinde sözleşmeli olarak geçen sürenin tamamının memuriyette geçmiş sayılarak kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi kabul edilmiş, burada kullanılan "memuriyete geçirilmeleri" ibaresinin sınavla ilk defa Devlet memuru olarak atanmış olanları da kapsaması gerektiği değerlendirilmektedir.

Sözkonusu hüküm ve açıklamalar uyarınca; 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin B bendi uyarınca sözleşmeli statüde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinizin tamamının kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

4/B programcı KPSS ile bilgisayar mühendisi atanınca hizmetleri aylığında değerlendirilir.

4/B sözleşmeli hizmetlerin memuriyette değerlendirileceği (DPB görüşü)

Danıştay: 4/B'li süreler, memurlukta değerlendirilir

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin B bendinde sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin hükümlere yer verilmiş bulunmaktadır. Bu bendin ikinci fıkrasında bu bent uyarınca istihdam edilecek personelin çalışma usul ve esaslarının bakanlar kurulu kararı ile düzenlenmesi öngörülmüştür.

Anılan hüküm uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Mezkur 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Esasların ek 2. maddesinde belediyelere alınan sözleşmeli personele ek 2 inci maddenin uygulanmayacağı yönünde "3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi ve bu maddeye yapılan atıflara istinaden istihdam edilecek sözleşmeli personelin hizmete alınmasında bu madde hükümleri uygulanmaz." hüküm yer almaktadır.
Esaslarda belediyelerde çalışan sözleşmeli personelin hizmetlerinin değerlendirilmesine ilişkin olarak farklı bir düzenleme yer almamaktadır.

5393 sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesinin 5 inci fıkrasında "Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri uyarınca çalıştırılacak personele her ne ad altında olursa olsun sözleşme ücreti dışında herhangi bir ödeme yapılmaz ve ücret mahiyetinde ayni ya da nakdi menfaat temin edilmez. Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır. Bu personele ait sözleşme örnekleri sözleşmenin imzalanmasını izleyen 30 gün içinde İçişleri Bakanlığına gönderilir." hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar hükümleri ve 5393 sayılı Belediye Kanununda konuya ilişkin aksine bir hüküm bulunmaması sebebiyle, belediyede 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesine tabi sözleşmeli çalışan personelin istifa sonrasında genel hükümlere göre memur olarak atanması halinde bu statüde geçen hizmetlerinin 4/B sözleşmeli statüde olduğu gibi memuriyette değerlendirilebileceği düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam