Deneme süresinde unvan değişikliği sınavına girilebilir mi?

16/12/2014 00:05:00
Yazdır

Soru

Bir kitte çalışıyorum 3-4 aydır. Evveliyatında 657ye tabi idim ve asaletim tasdik olmuştu. İstifaen kite geçtim. Kurumun yapacağı unvan değişikliği sınavına aday memur olduğum söylenerek sokulmayacağım söylendi.
Bu mümkün müdür?
Ne yapılabilir?

Cevap

Bilindiği üzere, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.

Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı Devlet memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır.

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin "İşe Alma" başlıklı 6 ncı maddesinde
"Sözleşmeli personel yönetim kurulu kararı ile işe alınır. Yönetim kurulları bu yetkilerini, sınırlarını göstermek suretiyle devredebilirler. Sözleşmeli personel ile akdedilecek sözleşmeler Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmelikle tespit edilecek tip sözleşme çerçevesinde ve takvim yılı itibariyle yıllık olarak düzenlenir.
İlk defa açıktan işe alınacak sözleşmeli personel ile 6 aylık sözleşme yapılır. Bunların müteakip sözleşmeleri ile yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçenlerin sözleşmeleri bir kereye mahsus olmak üzere cari yıl sonuna kadar yapılır.
Sözleşmeli personelin, sözleşme süresi içinde görev yeri veya ünvanının değişmesi halinde sözleşme yeniden düzenlenir."
hükmü bulunmaktadır.
İlk defa sözleşmeli olarak yapılan 6 aylık sözleşme deneme sözleşmesi olarak da bilinmektedir.

KİT'e atanan sözleşmeli personelin ilk 6 aylık maaşı neden düşüktür?

15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Anılan Yönetmeliğin "Kapsam" başlıklı 2'nci maddesinde, "Bu Yönetmelik, özel kanunlardaki düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla;
a) 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kadrolarda,
b) İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelere ait memur kadrolarında,
c) Düzenleyici ve denetleyici kurumlara ait memur kadrolarında,
d) Özelleştirme kapsam ve programında bulunan kuruluşlar da dahil olmak üzere kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarına ait memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarında
istihdam edilen personelin, müdür ve daha alt görevlere yapılacak görevde yükselme mahiyetindeki asaleten atamaları ile en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin unvan değişikliği mahiyetindeki asaleten atamaları hakkında uygulanır.
"
ifadesi yer almaktadır.

Kurumlar söz konusu Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde kurumsal yönetmelikler düzenlemektedirler. Anılan kurumsal yönetmeliklerin Genel Yönetmeliğe aykırı düzenlenmesi mümkün değildir.

Anılan Yönetmeliğin kapsam maddesinin d bendi uyarınca Kamu iktisadi teşebbüsleri ve sözleşmeli personeli görevde yükselme ve unvan değişikliği kapsamında bulunmaktadır.

Sözleşmeli personel hakkında adaylık hükümleri değil deneme sözleşmesi uygulanmaktadır.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"in, görevde yükselme veya unvan değişikliği mahiyetindeki asaleten atamalar hakkında uygulanacağının ilgili Genel Yönetmelikle hüküm altına alınmış bulunması sebebiyle, hakkında ilk 6 aylık (deneme) sözleşmesi yapılan 399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personelin unvan değişikliği sınavına katılmanın mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam