Doktora eğitiminin mesleği ile ilgili olup olmadığına kim karar vermeli?

18/06/2015 03:06:00
Yazdır

Soru

Merhaba,
Kamu kurumunda ...... mühendisi olarak çalışmaktayım. Yüksek lisansımı fiziki coğrafya anabilim dalında yaptım ve bir kademe ilerlemesi aldım. Şu an doktoramı çevre bilimleri üzerine yapmaktayım. Doktora sonrası iki kademe ilerlemesi alabilmek için doktoranın mesleği ile ilgili olması şartı aranmakta. Bu şartın sağlanıp sağlanmadığına kim karar vermekte? Ben bu koşullarda doktora sonrasında kademe ilerlemesi alabilecek miyim?
Teşekkürler,

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin Ortak hükümler başlıklı bölümünün (A) bendinin 9 uncu fıkrasında "Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisans üstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır."
hükmü yer almaktadır.

Kanun koyucu memurlara master ve yüksek lisan eğitimi için alan sınırlaması koymaksızın kademe ilerlemesi öngörmüştür.

Söz konusu hükümde doktora yapmaya ilişkin olarak "meslekleri ile ilgili öğrenim dalında" şartı getirmiştir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun değişik 43 üncü maddesinin (b) bendi hükmü uyarınca yükseköğrenim görenlerin kazandıkları unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı yetkili kılınmış olup, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 1.3.1996 tarih ve B.30.0.EÖB.00.00.01-380-3464 sayılı yazısında da unvanların lisans öğrenimleri belirlendiği belirtilmiş bulunmaktadır.

Burada meslekleri ile ilgili öğrenin dalı ibaresinden lisans eğitimine mi bakmak yoksa memurun kadro unvanına (görevine mi) mı bakmak gerektiği hususunda karar vermek gereklidir.

Konuyu somutlaştıracak olursak sağlık bakanlığında bakanlık müfettişi olarak görev yapan memurun doktorasını hangi alanda yapması gerekecektir.

Mühendis kadrosunda görevli memurun doktorasını hangi alanda yapması gerekir. İşletme yönetimi alanında doktora yapmış mühendis söz konusu hükümden faydalanabilecek midir?

Teoride farklı görüşler olmakla birlikte memuriyet bir meslek olup, Anayasanın 128 inci maddesi çerçevesinde 657 sayılı Devlet memurları Kanunun ile memurlarım görev ve sorumlulukları hakları ve yasakları ve diğer özlük işleri düzenlenmiş bulunmaktadır.

657 sayılı Kanun ile memuriyetler görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayrılmış olduğu belirtilmiş olup, 657 sayılı Kanunun 36 maddesi uyarınca memurlar 10 hizmet sınıfına ayrılmıştır.

HİZMET SINIFLARI
I - Genel İdare Hizmetleri Sınıfı
II - Teknik Hizmetler Sınıfı
III - Sağlık Hizmetleri Ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı
IV - Eğitim Ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı
V - Avukatlık Hizmetleri Sınıfı
VI - Din Hizmetleri Sınıfı
VII - Emniyet Hizmetleri Sınıfı
VIII - Yardımcı Hizmetler Sınıfı
IX - Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı
X - Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı

657 sayılı DMK 33 üncü maddesinde kadrosuz memur çalıştırılmayacağı, memur kadrolarının kadro kanunu ile düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

190 sayılı Genel Kadro ve Usulü hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile yayımlanmıştır.

Anılan KHK ile memur kadroları; kurumların merkez ve taşra teşkilatları, hizmet sınıfları, unvanları, kadro dereceleri baz alınarak ihdas edilmektedirler.

Memur kadrolarına görevleri mündemiç bulunmaktadır.

Yukarıda yer alan Anayasa, kanun, Kanun hükmünde kararname hükümleri ve memuriyetin meslek olduğu hususları birlikte değerlendirilmesi neticesinde kadro unvanınıza bağlı görevleriniz dikkate alınmak suretiyle kurumunuzca değerlendirilmesinin yerinde olacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam