Müdür, arazi tazminatı alamaz mı?

27/07/2015 10:21:00
Yazdır

Soru

Fidanlık Müdürlüğümeze bağlı 6 adet fidanlık şefliği bulunmaktadır. Müdür ve müdür yardımcısı asaleten görev yapmaktadır. Sürekli ilgili fidanlık şefliklerine gidip gelmektedir.Müdür ve müdür yardımcısı her ay arazi tazminatı almaktadır. Yeni göreve asaleten gelen yeni müdürümüze de arazi tazminatı yapılmıştır. Muhasebe yetkilileri müdürün arazi tazminatı alamıyacağını bildirip, ödeme yapmamıştır. Benim öğrenmek istiğidim müdür yrd. ve müdür asaleten görev yapmaktadır. müdür yrd. arazi tazminatı alırken müdür neden arazi tazminatı alamamaktadır. bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. şimdiden tşk. ederim.

Cevap

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı 152 inci maddesinin II. Tazminatlar kısmının A. Özel Hizmet Tazminatı bölümünün (c) bendinde; Yüksek Mühendis, Yüksek Mimar, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı kariyerlerini haiz olup (Bunlardan Müdür ve daha üst merkez ve taşra birim yöneticileri dahil) 1-4 üncü derecelerden aylık alan ve kurumlarınca belirlenen büyük yatırım projelerinde fiilen çalışanlara bu projelerde çalıştıkları sürece ayrıca % 30'una, ilgili kurumun belirtilen kariyerleri haiz toplam personel sayısının % 10'unu geçmemek üzere, Bakanlar Kurulunca belirlenecek esaslara göre ilave özel hizmet tazminatının ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

2) Ayrıca, arazi tazminatı ödemeleri için, 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının Özel Hizmet Tazminatını düzenleyen II sayılı Cetvelin E- Teknik Hizmetler bölümünün 6 maddesinde;

"Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelden; büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil), çalışılan her gün için aşağıda gösterilen oranlarda ayrıca özel hizmet tazminatı ödenir. Faal durumdaki hizmet binalarının tadilat, bakım ve onarımı işleri açık çalışma mahalli kapsamında değerlendirilmez.

a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara .............. : 3,0
b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara ..........: 2,0
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara ................: 1,2

Bu ek özel hizmet tazminatının ödenmesinde ilgililerin kadroları esas alınır. Tazminatın kimlere ödeneceği; iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler itibarıyla ilgili birim amirlerince belirlenir. Ödemeler görevin filen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılır.
Ancak, bu şekilde ödenecek ek özel hizmet tazminat toplamı üçer aylık dönemler itibarıyla,

a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara ............... : 60
b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara ...........: 40
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara .................: 24

oranlarını aşamaz." düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıdaki hükmün 1 nolu bölümü, büyük yatırım projelerinde fiilen çalışanlara, bu projelerde çalıştıkları sürece ilave özel hizmet tazminatı verilmesini öngörmektedir. Burada, önceki kariyeri teknik ancak şuan müdür olanların da bu ilave tazminatı alabileceği belirtilmiştir.

2 nolu bölüm ise arazi tazminatı ödeme şartlarını içermekte olup, burada önceki kariyeri teknik olup şuan müdür olanların da arazi tazminatı alabileceği yönünde özel bir düzenleme yer almamıştır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam