Memurun tarım sigorta hizmetleri yıllık izinde değerlendirilir mi?

07/04/2016 23:34:00
Yazdır

Soru

Yaklaşık 8 aylık aday memurum daha önce 2 sene 5510 sayılı Kanunun 4b kapsamında tarım
Bağ-Kur'u adı altında 660 günüm var. Şuan sigorta birleştirmesi yaparsam 20 gün izin hakkım olur mu?
İyi çalışmalar kolay gelsin.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 23 üncü maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler.", 102 nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." ve 103 üncü maddesinde de "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir."
hükümleri yer almaktadır

Yıllık izinlere ilişkin olarak yukarıda yer verilen hükümlerin uygulanmasına ilişkin olarak Maliye Bakanlığınca üç tebliğ çıkarılmıştır. Bunlar;

62 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

140 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği
http://www.memurlar.net/haber/1132/

154 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Tebliği

Yıllık İzin kategorisi

154 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Tebliğinde "1- Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması, gerekmektedir." denilmektedir.

Anılan düzenlemem uyarınca kamu kurumlarında hangi statüde olura olsun kamu kurumlarında geçen hizmet süreleri yıllık izinde değerlendirilmektedir.

Kamu kurumları dışında özel sektörde işçi statüsünde geçen hizmetlerin ise yıllık izinde değerlendirilmesi ise ancak bu hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesine bağlanmıştır.

Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak özel sektörde veya serbest olarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme bulunması gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Memuriyet dışında geçen hizmetlerin değerlendirilmesi, 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinde açıklanmıştır. Buna göre memuriyet dışındaki sürelerin değerlendirilmesi hizmet sınıfına göre değişmektedir. 657 sayılı Kanunun 36/C maddesine göre memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen süreler, Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ve basınla ilgili kadrolarda çalışanlar için değerlendirilirken, aynı süreler Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurlar açısından değerlendirilmemektedir.

Memuriyet Dışındaki Hizmetlerin Değerlendirilmesi

Devlet Memurları Kanunun 36 maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün (C) bendinin 1 inci fıkrasında "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm ile hizmetin değerlendirilmesinden faydalanabilmek için teknik hizmetler sınıfında görev almak ile memuriyete girmeden önce veya memuriyetten ayrılarak mesleklerini özel veya kamu kurumlarında icra etmek, mesleğin icrası için mer'i mevzuat gereğince aranılan şartların taşınması ve sosyal güvenlik kurumuna pirim ödenmiş olması gerekmektedir.

Yukarda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Hangi staüde olursa olsun kamuda geçmiş hizmetler yıllık izinde değerlendirilir.

2-Özel sektörde geçen hizmetler 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin C bendinde sayılan kazanılmış hak aylıkta değerlendirilen hizmetlerden ise yıllık hizmetlerden değerlendirilir. Değilse yıllık izinde değerlendirilmez. Bu husus ayrıca kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

3-Ziraat mühendisinin tarım sigortalısı olarak çalışması halinde söz konusu hizmetlerinin 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin C bendinin 1 inci fıkrası hükmü çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Elektrik mühendisinin tarım sigortalısı olarak çalışmalarının 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin C bendinin 1 inci fıkrası hükmü çerçevesinde değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu soru 5,838 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam