Önlisans mezunları fakülte sekreteri olabilir mi?

01/05/2016 23:40:00
Yazdır

Soru

YÖK Görevde Yükselme Yönetmeliğinin "Öğrenim düzeyi istisnası" başlıklı geçici 1 inci maddesinde şöyle belirtilmiştir; "18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde 7. maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yüksek öğrenim mezunu kabul edilir."
Aynı Yönetmeliğin 20. maddesinde de "Şube müdüründen daha üst görevlere, en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak kaydıyla, genel hükümlere göre sınavsız atama yapılır." hükmü bulunmaktadır.
Ben 1991 yılında meslek yüksekokulunu bitirdim ve 15/12/1998 yılında ise memurluğa başladım. Şu an Bilgisayar İşletmeni kadrosunda bulunuyorum. Buna göre ben Fakülte veya Yüksekokul Sekreterliği görevine idarenin takdir etmesi ile sınavsız olarak atanmam mümkün olur mu? Şube Müdürlüğü için 4 yıllık yükseköğrenim mezunu sayılıp sınava girebilir miyim?

Cevap

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 52 nci maddesinde, "Üst kuruluşların ve üniversitelerin genel sekreterlerinin üniversite lisans diplomasına, fakülte sekreterleri ile enstitü ve yüksekokul sekreterlerinin yükseköğretim diplomasına sahip olmaları şarttır." hükmü bulunmaktadır.

Bu hüküm, fakülte sekreteri, yüksekokul sekreteri veya enstitü sekreteri kadrolarına önlisans mezunlarının da atanabilmelerine cevaz vermektedir.

Ancak, Görevde Yükselme Genel Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde, müdür, şube müdürü, başmühendis, araştırmacı, eğitim uzmanı, uzman, müdür yardımcısı, çözümleyici ve bu düzeyde bulunan görevler ile daha üstü görevlere atanabilmek için en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olmak gerektiği belirtilmiştir.

Nitekim, YÖK'ün görevde yükselme yönetmeliğinin 20 nci maddesinde de, "Şube müdüründen daha üst görevlere, en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak kaydıyla, genel hükümlere göre sınavsız atama yapılır." hükmü yer almıştır.

Bununla birlikte, Danıştay Beşinci Dairesinin 11/02/2014 tarihli ve Esas No: 2010/1614, Karar No: 2014/915 sayılı Kararında, enstitü sekreteri kadrosuna atanabilmek için YÖK'ün görevde yükselme yönetmeliğinde öngörülen lisans mezunu olma koşulunu, kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden Yükseköğretim Kanununun 52 nci maddesine aykırı görmemiştir. Dolayısıyla Danıştay, 2547 sayılı Kanun'un vermiş olduğu bir hakkın, kamu yararı ve hizmet gerekleri çerçevesinde, kariyer ve liyakat ilkelerini destekleyecek yönde, Genel Yönetmelik ve kurumsal yönetmelikler ile daraltılmasını hukuka aykırı görmemiştir.

YÖK Yönetmeliğinin geçici 1 inci maddesindeki "iki veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanların, dört yıllık yüksek öğrenim mezunu kabul edilmesi" hususu görevde yükselme sınavına tabi görevlere atanacaklar için öngörülmüştür. Fakülte sekreteri ve yüksekokul sekreteri kadroları ise görevde yükselme sınavına tabi değildir.

Tüm bu hususlar dikkate alındığında, fakülte sekreteri veya yüksekokul sekreteri kadrolarına atanmanız mümkün görünmemektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam