Eş durumundan nakli çıkmayan öğretmene, kanun hangi hakları tanımıştır?

13/06/2016 11:58:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkili,
Ben ve eşim, ikimiz de öğretmeniz.Bütün yönetmelikleri incelememe rağmen eş özrü atamalarında aydınlığa kavuşturamadığım bir sorum var. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.
Şöyle ki:
1)Örneğin ; benim iller arası atamada Samsun'un Terme ilçesine tayinim çıktı. Öğretmen olan eşimin tayini çıkmadı. Ağustos ayıda gerçekleştirilen özür grubu atamalarında Terme ilçesinde eşimin branşında hiç açık yok.
A)Bu durumda eşimin tercih yapmadan aylıksız izne ayrılma imkanı var mı?
B) Eşimin aylıksız izne ayrılabilmek için diğer ilçeleri ve 41. Seçeneği de işaretlemesi de gerekir mi?
Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

652 sayılı KHK'nın 37. maddesi şu şekildedir:

"(5) Özüre dayalı yer değiştirme istekleri hizmet puanı sıralamasındaki yetersizlik sonucu yerine getirilemeyenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi kapsamına girenlerin hakları saklı kalmak kaydıyla, istekleri halinde istekte bulundukları yere atanmaya hak kazanıncaya kadar, aylıksız izin verilebilir. Bu şekilde aylıksız izin verilen öğretmenler, bağlı bulundukları il milli eğitim müdürlüklerine bu amaçla tahsis edilmiş bulunan boş öğretmen kadrolarına aylıksız izinli olmak şartıyla atanır. Bunların atandıkları bu kadrolar aylıksız izin süresiyle sınırlı olarak saklı tutulur. Ancak, aylıksız izne ayrılan öğretmenler, üçüncü yıl sonuna kadar istedikleri yere atamalarının yapılamaması halinde durumlarına uygun boş öğretmen kadrolarına öncelikle atanırlar."

Bu maddeye göre, özür durumundan dolayı atamalarda nakli çıkmayan öğretmene 3 yıl süreyle aylıksız izin verilebilmektedir. Bunun için özür durumundan yer değiştirmeler sırasında açılan kadrolardan tercihte bulunması gerekmektedir. Ancak bu maddeden yararlanabilmek için 40 tercihte bulunmak veya 41. seçeneği işaretlemek zorunluluğu bulunmamaktadır. Bir öğretmen tek tercih yapması ve açıkta kalması durumunda da, bu maddeden yararlanabilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam