Kocası kamu bankasında çalışan memura çocuk yardımı yapılabilir mi?

15/08/2016 00:03:00
Yazdır

Soru

Merhaba ben 6 yıllık devlet memuruyum. Evli ve 2 çocuk sahibiyim eşim devlet bankasında çalışmakta olup; sağlık sigortasında çocuklarım babalarının sigortasından faydalanmaktadır. Eşim çocuk yardımı almamakta olup; ben çocuk yardımı alabilir miyim?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Aile Yardımı Ödeneğini düzenleyen 202 nci maddesinde; "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.
Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır.
Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.
Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir.
" hükmü yer almaktadır.

3/7/2011 tarihli ve 2011/2022 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Kararın 3 üncü maddesiyle, bu maddede yer alan ve eş için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğine esas (1.500) gösterge rakamı 1/7/2011 tarihinden itibaren (2.134) olarak uygulanmaktadır.

Aile Yardımı Ödeneğinin Ödeme Usulü, anılan Kanunun 203 üncü maddesinde yer alan "Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir.
Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez."
hükmü ile belirlenmiştir.

Madde de yer alan "Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir." hükmü, memurun eşinin kamuda veya özel sektörde işçi olarak çalışması bakımından ayırım getirilmemiştir.

Anne veya babaya iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocuk yardımı yapılması halinde memur olan eşe yapılan yardım 657 sayılı Kanunun 202 maddesinde belirlenen miktardan az olması halinde aradaki fark ödenmektedir. Memur statüsü dışındaki eşe yapılan yardım fazla olması halinde ise memura ödemem yapılmamaktadır.

Memur statüsü dışındaki eşe aile yardımı yapılmaması halinde memur olan eşe erkek kadın fark etmez aile yardımı yapılması gerekir.

Kamu bankaları artık özel hukuk hükümlerine tabi personel çalıştırmaktadır. Ayrıca sözleşmeli statüde de istihdam yapabilmektedirler.

Kamu bankası örnekleri
Ziraat bankası(özel hukuk hükümlerine tabi personel çalıştırmaktadır.)
Halk bank(özel hukuk hükümlerine tabi personel çalıştırmaktadır.)
Kalkınma bankası(teşkilat kanununa göre sözleşmeli personel çalıştırmaktadır.)
İller Bankası (teşkilat kanununa göre sözleşmeli personel çalıştırmaktadır.)


Vakıflar bankası kamu bankası olmayıp sadece mülhak vakıfların sermayesinden dolayı idaresinde vakıf genel müdürlüğü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Devlet memurlarının memuriyet statüsü dışında çalışan eşleri, memuriyetten daha fazla aile yardımı almaları halinde memurlara aile yardımı ödenemeyeceği,
2-Bayan memurun memuriyet statüsü dışındaki eşine devlette ve ya özel sektörde çalıştığına bakılmaksızın çocuklar için aile yardımı ödeniyor olması halinde miktar memur ödenenden az olması halinde eşe yalnız fark ödenir. Çocuk için ödenen aile yardımı memura ödenenden fazla olması halinde aile yardımı ödenmez.
3-Bayan memurun kamu bankasında çalışan eşi, aile yardımı almıyor olması halinde beyanname vermek suretiyle aile yardımı alması mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam