Bağ-Kur emeklisi, memur olarak da emekli olabilir mi?

30/09/2016 10:30:00
Yazdır

Soru

19/08/2004 Tarihinden itibaren tekrar 657 sayılı yasa kapsamında Mersin Akdeniz Belediyesi'nde Makine mühendisi olarak göreve başladım ve halen çalışmaktayım.

Yukarıdaki hizmetlerimi halen çalıştığım kuruma aktarmak mülga 2829 sayılı yasanın 5. mad. son fıkrası gereğince mümkün olmamıştır. 27/04/2005 tarih ve 5335 sayılı kanunun 30. Maddesi 2. Paragraf uyarınca bağ-kurdan aldığım aylık kesilmiştir. SGK ile yaptığım yazışmada emekli sandığından emekli olabilmem için:"19/08/2014 tarihinden sonra 15 yıl hizmetini tamamlaması: 61 yaşını doldurması ve talebi halinde ilgiliye aylık bağlanabilecektir "Denilmiştir.

Bu hizmetim 65 yaşımı doldurduğum da (03/01/1954 doğumlu yum) 7,5 ay eksik kalmaktadır.

SORUM: Emekli sandığından emekli olmak istiyorum. Bunun için 65.yaşımın sonunda istifa ederek SGK bünyesin de 7,5 ay çalıştıktan sonra emekli sandığına müracaat ederek emekli sandığından emekli olup olamayacağım konusundaki görüşünüzü bildirmenizi: Saygılarım la arz ederim. 01/09/2016

Cevap

Bağ-Kur emeklisi, memur olarak emekli de olabilir mi? Sorunuz özelinde Durumunuzu değerlendirmemiz:

Kısa bilgiler;

2829 sayılı hizmetlerin bütünleşmesini sağlayan Kanun kuralları, 2005 yılından itibaren uygulanmakta olan 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü kuralları karşısında uygulanmaz.

5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü, emekli veya yaşlılık aylığı alanların kamu işyerlerinde veya kamuyla bağlantılı işyerlerinde yeniden çalışmaya başladıklarında aylıklarının kesilmesi gerektiği konularını belirtir. Ancak, aylık kesilmesi, daha önceki aylık bağlanılan hizmet sürelerinin birleştirmesini gerektirmiyor. Yeni görevinden ayrıldığında ödenmeyen aylık ödenmeye başlıyor.

Sonraki hizmetler şayet aylık bağlanmasına yeterli olursa, ayrı bir aylık bağlanması mümkün olabiliyor.

Bu bağlamda değerlendirmemiz şu şekildedir;

1- Bağ-Kur aylığınız memur olarak görev yaptığınız sürece ödenmez.

2- Bağ-Kur aylığınız memur olarak göreviniz ne zaman biterse ödenmeye başlar. Yani 65 yaşını doldurduğunuzda memurluğunuz biteceği için Bağ-Kur aylığınız ödenir.

3- Bağ-Kur süreniz ile memur olarak geçen süreniz bütünleşmez, yani tek aylık olmaz.

4- Memur olarak geçen süre en az 15 yıl olursa, yaş da 61 i doldurmuş olursa memur aylığı bağlanır.

5- Memur olarak geçen süreniz 65 yaşınızdan dolayı 15 yılı doldurmaya 7,5 ay eksik kalmışsa, Sosyal Güvenlik Kurumu size toplu bir para öder ve memurluk süreniz hiç sayılmaz.

6- Memurluk hizmetinizin geçerli sayılması yani memur olarak emekli olmanız için 65 yaşınızı doldurmanız nedeniyle göreviniz bittikten sonra işçi olarak 15 yılınızı tamamlayacak şekilde çalışırsanız 2829 sayılı hizmetlerin bütünleşmesini gerektiren Kanun kurallarının uygulanacağını değerlendirmekteyiz. Bu kurallar uygulandığında da SGK. size memur aylığı bağlayabileceğini söyleyebiliriz. Bağ-Kur aylığınızı da ayrıca alabileceğinizi söyleyebiliriz.

7- Sosyal Güvenlik Kurumuna talebinizi ileterek alacağınız cevaba göre hareket etmenizi de tavsiye edebiliriz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam