Malul çocuğu olan nasıl emekli olur?

14/06/2017 12:32:00
Yazdır

Soru

Malul çocuğu olan Kadın Devlet Memurları nasıl erken emekli olabilirler?

Cevap

Yazımızda bu konuyu değerlendirmekteyiz.

Malul çocuğu olan kadın memurların erken emekliliklerini sağlayacak uygulama ilk defa 2008 yılı Ekim ayında yürürlüğe girmiş olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile uygulanmaya başlanılmıştır.

5510 sayılı Kanun Madde 28 hükmündeki ifade şu şekildedir;

"(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.) Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir. "

Madde hükmünün uygulanması:

- Malul çocuğu bulunan eski ve yeni memurlar yararlanmaktadırlar. Yani 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi kadın memurlar faydalanmaktadırlar.

- Hem eski hem yeni kadın memurların başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların 2008 yılı Ekim ayından sonra geçen hizmet sürelerinin dörtte biri, yani her yıla karşılık 3 ay bu hizmetlerine eklenmektedir. Yani fiili hizmet süresi zammı gibi her yıl 12 ay değil 15 ay olmaktadır. Yeni getirilen bir uygulama olması nedeniyle 2008 yılı Ekim ayından önce geçen sürelere ilave yapılmamaktadır.

- Eklenilen bu süreler kadın memurun emeklilik yaş hadlerinden indirilmektedir. Böylece hem hizmet süresi hem de emeklilik yaşını daha erken tamamlaması nedeniyle olumlu olmaktadır.

- Bu ekleme süreler, yalnızca kadın memurlara verilmekte, malul çocuğu bulunan erkek memurlara verilmemektedir.

Genel Değerlendirmemiz:

Malul çocuğu bulunan kadın memurlar için önemli bir uygulamadır. Ancak malul çocuğu bulunan babaların da bu kapsama alınmasının daha uygun olacağını değerlendirmekteyiz. Yeni yeni uygulanacak olan doğum nedeniyle yarı zamanlı çalışmalarda isterlerse babalarda faydalanabileceklerdir. Bu bağlamda, malul çocuğu olan babaların da ek sürelerden yararlanmalarını sağlayacak bir değişikliğin olması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Bu soru 4,549 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam