Rapor nedeniyle kullanılamayan yıllık izin hakları

22/06/2017 23:37:00
Yazdır

Soru

Merhaba Sayın memurlar.net Yetkilileri

Bir bakanlık bünyesinde çalışan Kadrolu Teknikerim.

İzinler ile alakalı sorularım olacaktı. Yardımcı olursanız memnun olurum.

Yıllık izin kullanıldığı süre içerisinde hastalık raporu alınırsa hastalık raporu süresince yıllık izni kullanılamayacaktır. Kullanılmayan Yıllık izinler sonrada başka gün kullanılabilir mi acaba? Örneğin 20 günlük yıllık izin sırasında 5. Günde 5 gün rapor alındı. Ve rapor bitiminde yıllık iznime devam ettim. 20 günlük izin sonrası görevime başladım.. 5 günlük kullanılmayan yıllık izni tekrar başka zamana kullanılabilir mi acaba?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102. Maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü 103. Maddesinde "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer." Hükmü 105. Maddesinde "Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hallerinde ise oniki aya kadar izin verilir. Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır." hükmü bulunmaktadır.

29/10/2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesinde;

" (1) Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin, yıllık izninin bittiği tarihten önce sona ermesi halinde, memur kalan yıllık iznini kullanmaya devam eder.

(2)Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin yıllık izninin kalan kısmından daha fazla olması halinde, hastalık izninin bitimini müteakiben memurun göreve başlaması zorunludur.

(3)Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izni ile yıllık izninin aynı tarihte bitmesi halinde, memur izinlerin bittiği tarihte görevine başlar.

(4)Hastalık izinleri sebebiyle kullanılamayan yıllık izinler 657 sayılı Kanunun 103 üncü maddesine göre kullandırılır." hükmü yer almaktadır."

Sonuç olarak, yıllık izin kullanıldığı süre içerisinde hastalık raporu alınırsa rapor süresince kullanılmayan yıllık izinlerin genel hükümlere göre sonradan kullanılmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz.

Bu soru 27,687 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam