Ne kadar süre işçilikte çalışırsam, işçilikten emekli olabilirim?

24/10/2018 09:27:00
Yazdır

Soru

1977 doğumluyum. 1992 yılında SSK'lı olarak işe başladım 1997 yılında askere gittim bu süre zarfında yaklasık 1000 iş günüm var. Askerlik sonrası ise 2006 yılında engelli mevsımlık işçi olarak kamuda işe basladım. 2007 yılında 657 sayılı kanun kapsamında 4/b li calısmaya devam ettım. Kamuda 2011 yılında ıse ilgili KHK ıle kadrolu memurluğa geçtim. 5510 sayılı Kanun kapsamında 4-1-C'li olarak suan ıtıbarı ıle 5225 gun pirimim bulunmaktadır. 657 sayılı Kanunun 53 maddesi kapsamında calışıyorum.

Soru1 toplamda 12 yıllık memurum ve 26 yıllık sigortalılık surem var memur iken istifa edip kamuda işçilie geçtiğim takdirde emekli olurken memurlukta geçen sürelerim için emekli ikramiyesi alabiliyormuyum.

Soru2 bu kosullarda istifa sonrası ne kadar sure işçilikte çalısırsam işçi olarak emekli olurum yada ne kadar sure işçilikte çalısırsam memur olarak emekli olurum.

Soru3 memur emeklisi olarak emekli olursam işilikte gecen sürelerim masa esas ve emekliliğime esas sürelerde deerlendirilir mi.

Soru4 bu kapsamda memur olarak emekli olmakmı yoksa işçi olarak emekli olmakmı daha yararlıdır

Teşekkür eder saygılar sunarım.

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz;

Kısa bilgiler olarak;

2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaya başlamış olanların farklı çalışma süreleri, işçi, esnaf, memur gibi karma hizmetleri bulunursa bunlar için 2829 sayılı Kanun uyarınca hizmet bütünleşmesi sağlanır.

Bu Kanuna gore son 7 yıl içerisinde geçen fazla hizmet süresi hangi statüde geçmiş ise o statüye gore aylık bağlanması şartları aranır. Yani son yedi yıl içerisinde 1260 gün ve daha fazla hizmet esas alınarak aylık bağlanması şartları aranır.

Emeklilik şartlarında;

-Memur olarak emekli olunması halinde 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 39 veya Geçici Madde 205 hükmü,

-İşçi olarak emekli olunması halinde ise 506 sayılı Kanun Geçici Madde 81 hükmü,

Uygulanır.

Sigortalılık başlangıcı memur olarak emekli olunması halinde geçerli olmaz, işçi olarak emekli olunması halinde 18 yaşından önceye sarkmaması kaydıyla geçerli olur.

5510 sayılı Kanunda engelli aylığı olarak bir aylık bağlama uygulaması bulunmaz, engelli memurlara da yaşlılık aylığı bağlanır.

Engelli memur olarak emekli olunmak istendiğinde bu talebin bulunulduğu an memur statüsünde görev yapıyor olma koşulu bulunur.

Engellilik oranı en az % 60 ve üzeri olarak göreve başlayan memurlardan en az 15 yıldan beri sigortalı olan ve bu süre içerisinde de 3960 gün SGK. primleri yatmış süresi bulunanlara yaşlılık aylığı bağlanır.

Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usülüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

- % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

- % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Hem memurluk hem işçilik süreleri olanların memurluk sürelerine emekli ikramiyesi ödenmesi koşulları bulunur. Bunlar 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmünde açıklanmıştır. Memurluktan ayrılma halleri bu maddedeki kıyaslamaya uyması halinde emekli ikramiyesi alınır, aksi halde alınmaz. Bu konuda geniş değerlendirmelerimiz sitemizde mevcut olup ziyaret edilebilir.

Memurluktan ayrılıp işçi olarak aylık bağlanmasını düşünenlerin, memurluktan sonraki işçilikte geçen çalışma sürelerinin en az 1260 gün ve daha fazla olması gerekir. Bu durumda işçi olarak aylık bağlanmasını kazanır.

İşçilikte geçen süreler şayet mesleklerine yönelik hizmetler olursa beli kısmı derece ve kademede sayılır, yoksa sayılmaz. Bu durum 2008 sonrası memurlar için emekli aylığına yansımaz, görev aylığına yansır.

2008 sonrası memurların emekli aylıkları eski memurlar gibi değildir. Sosyal Güvenlik Kurumu prime esas kazanç tutarları üzerinden aylık hesaplanır.

İşçilerde de durum aynıdır. Çalışma süreleri boyunca prime esas kazanç tutarları aylık tutarlarını belirler.

Bu bağlamda durumunuzu sorularınıza cevap olarak değerlendirmemiz şu şekilde olacaktır;

Soru1 ; Toplamda 12 yıllık memurum ve 26 yıllık sigortalılık surem var memur iken istifa edip kamuda işçilie geçtiğim takdirde emekli olurken memurlukta geçen sürelerim için emekli ikramiyesi alabiliyormuyum.

Cevap 12 İstifa etmeniz durumunda 1475/14 üncü maddedeki, 15 yıllık sigortalılık süresini taşıdığınızı değerlendirdiğimizde memurluk sürenize emekli ikramiyesini alabileceğini, yalnız bu ikramiyeyi ancak aylık bağlandıktan sonra tahsil edebileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Soru2 bu kosullarda istifa sonrası ne kadar sure işçilikte çalısırsam işçi olarak emekli olurum yada ne kadar sure işçilikte çalısırsam memur olarak emekli olurum.

Cevap 2- Memurluk sonrası işçi olarak şayet 1260 gün ve daha fazla çalışırsanız işçi olarak, 1259 veya daha az bir sure işçi olarak çalışırsanız memur olarak emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz. Ancak, memurluktan emekli olmak için hizmet + yaş koşulunu tamamlamanız gerekir.

Soru3 memur emeklisi olarak emekli olursam işilikte gecen sürelerim maaşa esas ve emekliliğime esas sürelerde değerlendirilir mi?

Cevap 3- 2008 sonrası memur olanlar, yani 5510 sayılı Kanuna tabi olanlarda bu sistem bulunmamaktadır.

Soru 4 Bu kapsamda memur olarak emekli olmak mı yoksa işçi olarak emekli olmak mı daha yararlıdır?

Cevap 4- Bu konuda karar vermeden önce hem işçilik emekli maaşını hem memurluk emekli maaşının ne kadar olabileceğini Sosyal Güvenlik Kurumundan öğrenmenizi ve tasarrufunuzu bundan sonra yapmanızı tavsiye edebiliriz. Ayrıca, sitemizde memurlar için emekli aylık maaş robotumuz bulunmakta olup ziyaret edebilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam