Öğretmenin Eş Durumundan Nakil İsteği

27/09/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

1-: İyi çalışmalar. Size bir sorum olacak, bu yaz tatilinde evlendim. Eşim şu anda 2. bölgede 5. yılını çalışıyor. Zorunlu hizmeti bitmiş durumda benim ise bu sene 3 yıl 9 ayım doluyor. Yani 2006 yılı itibariyle gereken süre dolmuyor.Eşim nisan ayında 2006 isteğe bağlı yer değiştirme döneminde 1. bölgeye tayin isteyecek, ben bu durumda ne yapıcam. Eşler norm kadro düzenlemesi nedeniyle aynı illeri tercih etmek zorundalar ama ben 1.bölgeye tayin isteme şartını karşılamıyorum ama eşim karşılıyor. bana yardımcı olursanız sevinirim.

2- Mesleki eğitim merkezlerinde sınavlara giriyoruz. Mevzuata göre belli sayıdan sonra sınavlara ücret ödemiyorlar, bu konu anayasaya aykırı degil midir?

3- Halk eğitim merkezine müdür yardımcısı olarak atandım. 1 müdüre, ben ve 1 memur çalışıyoruz. Akşam kurslarını saat 19'a kadar bekliyorum. Kaymakamlığın onay verdiği .. firması ile protokol imzaladık. Haftasonları 9 saat cumartesi, 9 saat pazar günü binayı açıp kursları bekliyorum. Müdüre hanım çocuğum var diyor mesai dışı çalışmıyor, bayan memur ÖNEMSEMİYOR. Ben de fazla ekders istiyorum. İlçe buranın merkezin tamgün tamyıl yasası gereğince 18 saatin üstüne çıkamam diyor. Ben ise şirketin protokolüne madde ekleyip şirketten ekders talep edip aile birliği hesabına yatırtıp oradan tahakkuk ettirebilirmiyim?

4- Ben Denizli' de bir ilçede çalışıyorum ve meslekte ikinci yılım. Yani bu yönetmelikler ve mevzuatlar konusunda fazla bi bilgim yok. Geçen sene ilçedeki lisede de öğretmen olmamasından dolayı lisedeki branşım olan bilgisayar derslerine girdim. Yine aynı dönemde halk eğitimden aldığım bir teklifle orda da kurs açıldı ve akşamları 17:00 da Halk Eğitim kursu verdim. Ancak 2. dönemle birlikte liseye yeni bir bilgisayar öğretmeni geldi ve benim ders saatim okulda her sınıftan tek şube olduğu için 10 saata düştü. Halk eğitim de bunu gerekçe göstererek benim kurs paramdan maaş karşılığı dolacak kadar ders ücretimi kesti. Ben buna hakkı olup olmadığını bilmek istiyorum. Gaziantep ilinde de buna benzer bi olay olmuş sanırım ve dava açan öğretmen davayı kazanmış. Benim ki o kadar büyük bi meblağ değil ama burada enayi yerine konmak zoruma gitti doğrusu Çünkü kime sorduysam buna haklarının olmadığını söylediler.Ama ben tabiki bir de bilen kişilere bunu sormak istedim. Bu sorunum hakkında bilgi verirseniz sevinirim..

5-: Emeği geçen herkese teşekkürler.Ben YİBO'da çalışan beden eğitimi öğretmeniyim. 2001-2002 eğitim yılında okulumuzda müdür yardımcılarının biri istifa etti, birinin de tayini çıkıp gitti.İdareci olarak sadece müdür kaldı. Müdür bey ben ve bir arkadaşıma geçici olarak yardım etmemizi istedi, biz de kabul ettik.Milli Eğitim müdürlüğüne geçici olarak
çalışacağımıza dair yazımız gönderildi. Gelen cevapta "derslere girmek kaydı ile müdür yardımcılığı görevlerini yapabilirler"şeklinde ifade vardı. Bu görev bu şekilde eğitim yılının sonuna kadar devam etti. Biz hem derse girdik hem de müdür yardımcılığı görevini yaptık. Ücret olarak normal ücretimizi aldık.Acaba bizim ayrıca müdür yardımcılığını yaptığımız için bir ücret
hakkımız varmıydı? Bu konu hakkında bilgi verirseniz çok memnun olurum. Hepinize selamlar saygılar.

Cevap

1- Eşiniz istediği yere tayin ister. Eşinizin ataması yapıldıktan sonra siz eş durumundan eşinizin gittiği yere tayin istersiniz, eş durumundan eşiniz mecburi hizmetten muaf olduğu için sizde muaf olursunuz.

Eş durumu nakillerine ilişkin hazırladığımız önceki dosyaya bakmak için tıklayın.


2- Ek dersle ilgili esaslarda sınav görevlerine sınırlama getirilmiştir. Fakat bazı okullarımızda bu sınav görevleri aşılmaktadır. Ayrıca Bakanlığın getirdiği sınav aflarıyla da öğrenciler her dersten sınava girdiklerinden bu sınav sınırları aşılmakta ve aşılan kısımlara ücret ödenmemektedir. Bu Anayasamızın "angarya yasaktır" ilkesine aykırıdır. Bu ek dersle ilgili esasların ilgili maddesinin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

EK DERSLE İLGİLİ ESASLAR:
Sınav Görevi
Madde 12- (Değişik 15.4.1999-BKK.-99/12775/3 md.) a) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışardan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, mesleki formasyon, adaylık eğitimi ve beceri yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere her bir sınav komisyon üyeliği için 6, her bir sınav gözcülüğü için 3 saat ek ders ücreti ödenir.
Sınav komisyonu üyeliğinde ve sınav gözcülüğünde görevli bulunanlardan;
1) Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği ve 15'den fazla sınav gözcülüğü görevleri,
2) Bir sınavda aynı kişiye hem sınav komisyonu üyeliği hem de sınav gözcülüğü,
3) Yöneticiler
için ücret ödenmez.
Ancak, mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuvar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, bu maddenin (a) fıkrasındaki "Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği görevi için ücret ödenmez." hükmü uygulanmaz.
b) Bakanlığa ve diğer Bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açıköğretim kapsamında merkezi sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina ve salon sorumlusu olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav günü için 6 saat, gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere 3 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz.


3- Bunun olabileceği kanaatinde değilim, alabileceğiniz maksimum düzeyde ücreti zaten almaktasınız. Bu durumu bir yazıyla valiliğe bildirip onay alarak yapmayı deneyebilirsiniz.


4- Öğretmenler maaş karşılığı belli bir miktarda branşlarında derse girerler, maaş karşılığı derslerini doldurmadıkları takdirde ek ders karşılığı girdikleri branş dışı derslerden maaş karşılıkları kesilemez. Her halükarda öğretmen maaş karşılığını doldursun veya doldurmasın branş dışı girdikleri derslerin ücretlerini alırlar. Halk eğitim merkezinde girdiğiniz kurstaki derslere ücret almanız gerekmektedir. Zaten halk eğitim merkezinde bu derslere mesai saatleri dışında giriyorsanız zaten maaş karşılığı olsa bile ücret tahakkuk ettirilmesi gerekmektedir. Bu konuda daha önce alınan bir mahkeme kararı aşağıdaki linktedir.
Maaş karşılığı hafta sonu çalıştırılan öğretmen ders ücreti alabilir mi?


5- Aynı anda iki ücret birden tahakkuk ettirilmez. Alabileceğiniz bir ek ders miktarı vardır bunun üzerinde alamazsınız. Yani hem öğretmenin alacağı ek ders miktarını ve müdür yardımcısının alacağı ekders miktarını alamazsınız.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam