Kaymakam, Vali'nin Onay Verdiği İl İçi Nakli Durdurabilir mi?

11/10/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

İlçe müdürlüğünde ziraat mühendisi olarak görev yapmakta iken aynı il içerisinde başka bir ilçeye 8 eylül tarihi itibariyle tayinim çıktı. Fakat kaymakamımız naklim için ilişik kesme yazımı imzalamayacağını söylüyor sürekli olarak. Şu an itibariyle 35 gün oldu ve halen imzalamadı. Kaymakamların ilişik kesmeme durumları neye göre haklıdır ve en fazla ne kadar süre ilişik kesmeyebilir? Halbuki gelen tayin yazımı bile İlçe Müdürlüğümüze havale etti aynı tarihte. Eleman sıkıntısı ve iş yoğunluğu gibi bir durum da sözkonusu olmadığını belirtmek isterim. Yardımcı olursanız memnun olurum. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Cevap

5442 sayılı il İdaresi Kanununun 8'inci maddesinde; "Yetiştirme ve ikmal kaynakları Bakanlıklar veya tüzel kişiliği haiz genel müdürlüklere bağlı olup, il genel teşkilatı içinde birden fazla istihdam yerleri bulunan meslek, fen ve uzmanlık kadrolarına dahil görevlerden : A) İlçe idare şube başkanı sıfatını haiz olanlarla il merkezinde Devlet gelir, giderlerinin ve mallarının tahakkuk, tahsil, ödeme ve idaresiyle ilgili ikinci derecedeki müdürler, şube şefleri ve kontrol memurları, nakit muhasipleriyle, lise, orta ve o derecelerdeki okul müdür ve öğretmenleri, hastaneler mütehassıs hekimleri, Bakanlıklar veya tüzelkişiliği haiz genel müdürlükler tarafından tayin edilirler.
B) Bunun dışında kalan bütün memurlar Bakanlıklar veya tüzelkişiliği haiz genel müdürlükler tarafından valilik emrine tayin edilerek il idare şube başkanının inhası üzerine valiler tarafından istihdam yerleri tesbit olunur;
C) Yukardaki fıkralarda yazılı bütün memurların lüzumu halinde il içinde nakil ve tahvilleri mensup olduğu il idare şube başkanlarının inhası üzerine valiler tarafından icra edilmekle beraber mensup oldukları Bakanlıklar veya genel müdürlüklere sebepleriyle bildirilir.
Yukarda (A, B) fıkraları dışında kalan il merkez teşkilatına bağlı memurlar ilgili idare şube başkanının inhası ile valiler tarafından tayin, nakil ve tahvil olunurlar. Tayin, nakil ve tahviller için gereken yolluk ödenekleri bütçe yılı başında ilgili Bakanlık veya genel müdürlüklerce valiler emrine gönderilir." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde, bu atamanın Vali tarafından yapıldığı dikkate alındığında Kaymakamların Vali tarafından tayinleri çıkmış memurların ayrılışını yapmama gibi bir yetkisi yoktur. Şu hususu da belirtmek gerekir ki ilişiğin ne kadar süre sonra kesilmesi gerektiğine ilişkin bir süre olmayıp, sadece ilişik kesildikten ne kadar süre sonra göreve başlanılması gerektiği yönünde bir süre vardır. Ancak, bazı Bakanlıklar ilişiklerin ne kadar süre sonra kesileceğine ilişkin Genelge çıkarabilmektedirler. Buna göre Kaymakamın makul bir gerekçe olmaksızın ilişik kesmemesi Vali tarafından imzalanmış bir atamanın engellenmesi anlamına gelir ki şikayet anında başı ciddi ciddi ağrıya bilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam