Bir memur olarak naklen geçişimi onaylayan karşı kurumda işe başlamamayı ne kadar geciktirebilirim?

03/01/2006 00:00:00
Yazdır

Soru

Sayin Ilgili,
Çukurova Univ. de doçent kadrosunda çalışmaktayım. Ankara Üniv. de kadro ilanına başvurdum ve muvakatım onaylandı. Ankara Üniv. atamamı geçen hafta yapıp Çukurova Ün. ne yolladı. Anakarada başlamak için Karar veremediğimden ilişkimi kesemedim.
Karşı tarafta işe başlamayı ne kadar geciktirebilirim? Belli bir süre varmıdır? Henüz tayin yazısını tebellü etmedim. Süre tebellüğ edince 15 gün oldugunu biliyorum.
Yıl sonuda yaklaşıyor. Yılbaşını geçirirsem aksi bir durum söz konusu olur mu karşı taraf kabul etmemezlik yapar mı?

Cevap

657 sayılı Kanunun Atamalarda Görev Yerine Hareket ve İşe Başlama Süresini düzenleyen 62'nci maddesinde;
" İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.

Yukarıdaki süreler;
1- Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi,
2- Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi,
3- Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği, tarihinde başlar.
Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda memurlara atama emirleri tebliğ edilince yollukları, ödeme emri aranmaksızın, saymanlıklarca derhal ödenir. Memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber (a) ve (b) bentlerindeki süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar.
Bu maddede geçen "yer"deyiminin kapsamı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte belirtilir."
hükmü yer almaktadır.

Bu hükümde atama emrinin tebliğ tarihinden bahsedilmektedir. Ancak, uygulamada ilişiğin kesildiği tarih esas alınmaktadır. Yani "ilgili şu tarihte görevinden ayrılmıştır" ifadesine yer verilmektedir ve bu tarihten itibaren de 15 günlük süreniz başlamaktadır.

Göreve başlamanızın yıl sonunu geçmesinin herhangi bir olumsuzluğu söz konusu olamaz. Ancak, göreve başlamadığınız sürece atama onayınız her zaman iptal edilebilir. Dolayısıyla acele etmenizi öneririz. Nitekim bazı hallerde ilgili kurumlar atama onayını iptal edebilmektedirler.

Özetleyecek olursak,

1- Tebliği sizin geciktirmeniz yukarıdaki hükümler doğrultusunda olur. Örneğin yıllk izinli iseniz, izin sonrasında size tebliğ edilir.

2- Önemli olan uygulamada tebliğ değil. İdarenin alacağı ilişiğin kesildiği tarihtir. Bu da sizin taktirinizde olan bir konu değildir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam