1702 sayılı yasa ve stajyer öğretmenlik

28/06/2003 00:00:00
Yazdır

Soru

Ben mesleğe yeni başlayan bir branş öğretmeniyim.
  1. Staj döneminde öğretmenler ceza alabilir mi? Alırsa yasal hakları nelerdir?
  2. Staj döneminde işlediği suçtan dolayı (diyelim ki 1 yıl sonra) sonradan yapılan teftişlerde stajyerliği kalkan öğretmenin sorumluluğu nedir?

Cevap

1702 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesi ve 19'uncu maddesi hükümlerine göre kanunda belirtilen cezalar stajyer öğretmenlere uygulanmamalıdır. Çünkü kanun; stajyer öğretmen ve muallim ayrımı yapmış ve adı geçen kanunda belirtilen cezaların müdür, başmuallim, muallim ve ilk tedrisat müfettişlerine uygulanacağını belirtmiştir. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen disiplin cezaları için aday memur veya asil memur ayrımı yapılmamıştır. Bu nedenle stajyer öğretmenlere 1702 sayılı Kanun'a göre ceza verilmesi mümkün olmamakla birlikte 657 sayılı Kanun'a göre disiplin cezası verilmesi mümkündür. Diğer taraftan, 1702 sayılı Kanun'a göre ceza alanların yargı yoluna başvurmaları mümkündür. 1702 sayılı Kanun'da belirtilen cezaların adı disiplin cezası değildir. 657 sayılı Kanun'da düzenlenen hususlar ise disiplin cezalarıdır. Stajyerlik döneminde işlenen disiplin suçları stajyerlikten sonra öğrenilirse ve zaman aşımına uğramamışsa disiplin cezası verilebilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam