5. derecedeki memur, başka bir kurumdaki 9. dereceli kadroya geçemez

30/09/2006 15:20:00
Yazdır

Soru

Merhaba ; Ben Artvin İl Sivil Savunma Müdürlüğünde Arama ve Kurtarma Teknisyeni olarak 5.derece kadroda görev yapmaktayım. İzmit il Sivil Savunma Müdürlüğüne eş durumundan naklen geçiş yapmak istiyorum. Artvin'den muvafakatım veriliyor, İzmit'te beni istiyor ancak şöyle bir sorunla karşılaştık. İzmit'teki arama kurtarma teknisyenliği kadrosu 9.derecede ve bana 5. dereceli kadrodan 9.derece kadroya geçiş yapamayacağım konusunda İzmit'ten yazı geldi... Acaba ben Artvin'de 5.derecedeki kadromdan İzmit'teki 9.derecedeki kadroya kurumlar izin verdiği sürece geçiş yapabilir miyim?
Şimdiden çok teşekkür ediyor ve çalışmalarınızın devamını diliyorum.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Memurların Kurumlarınca Görevlerinin ve Yerlerinin Değiştirilmesi başlıklı 76 ncı maddesinde "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.
Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir."
hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan,657 sayılı Kanunun kadroların tespiti başlıklı 33 üncü maddesinin 1 ve 2 inci fıkralarında "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz."
denilmektedir.

Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro Ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ve 8 inci maddeleri uyarınca 25.4.1984 tarih ve 84/8029 Bakanlar Kurulu Karar ile kararlaştırılan Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve 13.5.1984 tarih ve 18400 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Devlet memurunun kurum içerisinde görev yerinin değiştirilebilmesi için memurun kazanılmış hak aylık derece ve kademesin eşit veya 3 üst veya memurun rızası ile 3 alt derecede bir kadro bulunması gereklidir. Bu çerçevede bir kadro bulunmazsa ilgilinin yer değiştirme suretiyle atanması yapılamaz.

Ancak, yukarıda belirtilen kadro mevzuatı uyarınca memurun kurumu isterse atanmak istediği yerdeki uygun olmayan kadroyu, ilgilinin atanabileceği başka yerde bulunan kadroyu tenkis tahsis yolu ile istediği yere tahsisi mümkün bulunmaktadır. Veya idare usule uyun olarak boş kadroda derece değişikliği yapmak suretiyle kadronun derecesini değiştirmesi mümkün bulunmaktadır fakat bu işlemin takvimi biraz uzun sürebilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam