Eşiyle beraber oturan kişi lojman beyannamesindeki soruyu nasıl cevaplayacaktır?

15/12/2006 00:46:00
Yazdır

Soru

Aynı okulda çalışan ve eşine tahsis edilen lojmanda oturan diğer eş; (sıra tahsisli) lojman talebinde bulunduğunda, lojmandan yararlanmış kabul edilip, her yıl için (-3) puan düşülür mü?
Teşekkür ederim.

Cevap

Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu yayımlanmış ve bu Kanun hükmü uyarınca Kamu Konutları Yönetmeliği 16.7.1984 tarih ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Yönetmeliğin "Konutta Birlikte Oturabilecekler" başlıklı13 üncü maddesinde "Konutlarda oturanların yanlarında yalnız kendisinin veya eşinin usül ve füruu ile üçüncü dereceye (üçüncü derece dahil) kadar hısımları veya gelenek, görenek ve ahlak kuralları gereği, korumak ve bakmakla yükümlü bulundukları kimseler oturabilir."denilmektedir.

Mezkur Yönetmeliğin Sıra Tahsisli Konutların Tahsis Şekli başlığı altında yer alan 9 uncu maddede "Sıra tahsisli konutlar, Yönetmeliğe ekli (4) sayılı puanlama cetveli esas alınarak konut dağıtım komisyonunca hak sahiplerine tahsis edilir." şeklinde yer alan açık hükmü karşısında, tahsis, hak sahiplerine yapıldığından 5 sayılı cetveldeki sorunun muhatabı ve cevabı kendisine lojman tahsis edilen kişidir. Zira Kanun ve Yönetmelik açıkça hak sahipliğinden bahsetmektedir. Diğer eş hak sahibi olarak değil, lojman tahsisi yapılan eşin ailesi olarak lojmanda bulunmaktadır. Aksi düşünüldüğünde lojmandan çıkmayı gerektiren durumları düzenleyen 7 maddesinin c bendi hükmü nasıl uygulanacaktır? Ayrıca diğer eşin sırf kamu çalışanı olması nedeniyle puan düşürülecekse onun da hak sahipliği gündeme gelecek ve Kanunun lojman tahsisi nedeniyle getirdiği hak ve yükümlülüklere ilişkin hükümleri nasıl uygulanacaktır.

Mezkur Yönetmeliğin eki (4) Sayılı Sıra Tahsisli Konutların Puanlama Cetvelinin c bendinde "Personelin, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamında olan kurum ve kuruluşlarda, daha önce konuttan yararlandığı her yıl için (-3) puan," düşüleceği belirtilmektedir.

Anılan Yönetmeliğin 5 sayılı Cetvelinde yer alan Kamu Konutları Tahsis Talep Beyannamesinin 6 ıncı maddesinde "Kamu Konutları Kanunu kapsamına giren kurum ve kuruluşların konutlarından daha önce yaralanmış iseniz konutta oturduğunuz süre:" sorulmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde;
1-Lojmanda tahsis edilen memur ile birlikte memurun ve eşinin usul ve füru ile üçüncü dereceye kadar hısımları oturabilmektedir.
2-Kamu konutları Yönetmeliğinin 5 sayılı cetvelinin 6 sırasındaki soruyu "kendisine tahsis edilmek suretiyle oturmayı" anlamak gerekir.
3-Eşine lojman tahsis edilen ve birlikte oturan kişi, daha sonra bu soru ile muhatap olduğunda "kamu konutlarından faydalandım" sorusuna evet olarak cevap verecek olsa, Yönetmeliğin 13 üncü maddesi uyarınca memur ile birlikte konutta oturan kişilerin de ilerde memuriyetlerinde aynı soruya evet cevabını vermelerini gerektir. Söz konusu düzenleme maksadını aşmış olur. Yani baba veya annelerinin yanında ikamet eden çocuklar ilerde memur olmalarını müteakip baba veya annelerinin yanında lojmanda oturdukları süreleri beyan etmeleri gerekecektir. Yönetmelik eki 5 sayılı cetvelin 6 sırasındaki sorunun amacı ve maksadı bu değildir. Kişiye hak sahibi olarak lojman tahsis edilen ve oturduğu süreyi beyan etmesi gerektiği düşüncesindeyiz...

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam