5. derecede iken, GİH'deki 1. dereceli kadroya atanan öğretmenin ek göstergesi

03/11/2007 22:32:00
Yazdır

Soru

Milli Eğitim Bakanlığında 5 inci derecede öğretmen olarak çalışmakta iken başka bir kurumda görevde yükselme eğitim ve sınavı gerektirmeyen 1 derece bir kadroya 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendi uyarınca atandım. Kazanılmış hak aylık derece kademem 5 inci derece olması nedeniyle 900 ek göstergeden faydalanmakta idim. Şimdi ek gösterge 2200 olarak maaş almaktaydım. Kazanılmış hak aylık derece ve kademem 1 dereceye yükselmesi halinde eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında 1 inci derece öğretmenler için belirlenen 3000 ek göstergeden faydalanabilir miyim?

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun 43 maddesinin (B) bendinin 2 inci fıkrasında "Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz."hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümde kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına uygulanacak ek göstergeler ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamayacağı amir hükümdür.

Maliye Bakanlığı tarafından 23/09/1997 tarih ve 23124 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 148 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği konuya açıklık getirilmiştir. Tebliğ de de kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına uygulanacak ek göstergeler ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamayacağı açıkça belirtilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığında 5 inci derece öğretmen kadrosunda görev yapan ve kazanılmış 900 ek gösterge alan kişinin başka bir kurumda genel idare hizmetleri sınıfında 1 inci dereceli bir kadroya atanması halinde genel idare hizmetleri sınıfında 1 inci derece için belirlenen 2200 ek göstergeden faydalanacaktır.

Kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz 1 inci dereceye yükseldiği tarihten itibaren 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin (B) bendi hükmü uyarınca Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfının 1 inci derecesi için belirlenen 3000 ek göstergeden faydalandırılması gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam