Mühendislik bitirdim ama tekniker kadrosundayım 3600 açıklamasından sonra ek göstergemde değişiklik olacak mı?

06/06/2018 22:46:00
Yazdır

Soru

Seçim sonrası polis öğretmen hemşire ve din görevlileri için verilmesi planlanan 3600 Ek gösterge vaad olarak görünüp içeriği netlik kazanmamıştır. Tekniker kadrolu ünvan alamamış mühendis durumundayım. Ünvanımızı alabilmek ünvan değişikliği sınavına bağlı olup bulunduğum kurumda bu sınavı kısa vadelerde açmamakta Bu pozisyonda bulunan arkadaşların durumu sizce ne olur...

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43-B maddesi:

"Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz."

Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurulunun 2005/2, 2007/1 sayılı kararına göre ek göstergeler kadro unvanına göre belirlenmekte. Yani ek göstergeler halen görev yapılan ya da daha önce görev yapılmış olan kadro unvanları esas alınarak belirlenmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Mayıs 2018 tarihinde yaptığı açıklama:

"Değerli kardeşlerim önemli bir konuya geliyorum. Burayı hassas dinleyelim. Polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum. Polislerimizin, öğretmenlerimizin, hemşirelerimizin, din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3 bin 600'e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği bu vesileyle inşallah gidermiş oluyoruz. Böylece ülkeleri ve milletleri için fedakarca çalışan bu kamu görevlilerimizin emekliliklerinde de verdikleri hizmetlerin karşılığını alabilmelerini temin ediyoruz. Türkiye'yi büyütürken, tüm kesimlerin hak ettikleri refaha ulaşmalarını sağlamakta kararlıyız. Yeni döneme yepyeni bir anlayışla başlıyoruz. Çünkü, vakit birlik vakti. Erdem, irade, cesaret ile Türkiye şahlanacak."

Açıklamadan, öğretmen, polis, din görevlisi, hemşire kadrolarına çalışanların ek göstergelerinin 3000 den 3600e çıkacağı anlaşılıyor. Mühendis kadrosunun ek göstergesi zaten 3600.

Danıştay İDDK yani mahkeme kararına göre ek göstergeler kadroya göre ödeniyor. Bu nedenle açıklama sonrası durumun değişeceğini yani unvan değişikliği sınavına girip mühendis kadrosuna geçmeden 3600 ek göstergeden yararlanabileceğinizi düşünmüyoruz.

Sonuçta 3600 ek gösterge açıklamasının sorununuzu karşılamadığını değerlendiriyoruz ancak içeriği netleştikçe daha kesin yorum yapılabilecektir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam