Memur yıllık izinde iken istifa dilekçesi veremez mi? Göreve başlaması zorunlu mudur?

17/05/2008 00:40:00
Yazdır

Soru

Sağlık Bakanlığında 657sayılı Kanununa tabii doktor olarak çalışmaktayım. Yıllık izin, alıp izin süresi bitmeden istifa dilekçesi verebilir miyim? Müracaatımı nasıl, nereye ve ne şekilde yapmam gerekir?

Cevap

Devlet memurlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahip oldukları 23 üncü madde de belirtilmiştir. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurların memur olan eşlerine izin verilmesi 72 maddede, yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta hizmet alanlara verilecek izin 77 maddede, Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi 79 uncu maddede, hazarda ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silah altına alınan izin verilmesi 81 inci maddede, yıllık izin 102 ve 103 üncü maddelerde, mazeret izni 104 üncü maddede, hastalık izni 105 inci maddede, aylıksız izin 108 inci maddede, yaptırılan fazla çalışma dolayısı ile her sekiz saat için 1 gün olarak izin verilmesi 178 inci maddede, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Tarafından yurt dışında görevlendirmelerde verilecek aylıksız izin ek madde 36'da düzenlenmiştir.

İstifanın kabulü, bir ayı aşarsa ne yapılabilir?

Aylıksız izinde olan memur naklen tayin isteyebilir mi?

Aylıksız izindeki kişi raporunu işleme aldırmak için göreve başlamak zorunda mıdır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda çekilmeye ilişkin olarak hükümler yer almakta olup bu hükümler ile çekilmenin bir hak olduğu, çekilmenin usulü, çekilen memurların geri dönüşleri ve memuriyete geri dönemeyecek şekilde çekilme konuları düzenlenmiş bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun; Devlet memurları, bu kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilecekleri çeklime başlıklı 20 nci maddesinde çekilme ve çekilmiş sayılma 94 üncü maddesinde, çekilmede devir ve teslim süresi 95 inci maddesinde, olağanüstü yönetim hallerinde çekilme usulü 96 ncı maddesinde ve çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları ise 97 nci maddelerde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Askerde olan memur çekilme isteğinde bulunabilir mi?

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; yıllık izin kullanan devlet memurunun, 657 sayılı Kanunun 20 maddesinden doğan hakkını kullanmasına mani bir husus bulunmamaktadır. Bir başka deyişle yıllık izinde iken istifa etmeyi engelleyen bir kanuni düzenleme bulunmamaktadır.

Bu nedenle memurun göreve başladıktan sonra istifa dilekçesi verebileceğine ilişkin uygulama, memura eziyetten başla bir anlam taşımamaktadır. Bu yöndeki uygulamaların yanlış olduğunu düşünüyoruz.

Ancak memur yıllık izinde iken dilekçe ile başvurmasına rağmen eğer başvurusu kabul edilmez ve ayrılabileceğine dair onay alınmaz ise, memur izin süresi 1 ayı aşmıyor ise izin sonunda göreve başlamalıdır. Göreve başladıktan sonra başvurarak, 1 ay dolduktan sonra görevini bırakabilir.

Diğer taraftan,

1- Yıllık izin süre 1 aydan az ve izin sonunda göreve başlamaz ise memurun ilerde yeniden memuriyete dönüşünde 657 sayılı Kanunun 97 maddesi uyarınca 1 yıldan önce başlamama müeyyidesi bulunmaktadır.
2- İstifayı Bağlı olduğunuz ilçe veya il müdürlüğüne yapmanız mümkün bulunmaktadır. Müracaat şahsen yapılabileceği gibi müracaatınızı ispat için iadeli taahhütlü posta ile de yapılması mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam