2008'de 2 yıllık YO mezunu memur, görevde yükselmede, 4 yıllık şartı aranan kadroya başvurabilir mi?

25/07/2008 00:25:00
Yazdır

Soru

Sayın Memurlar Net Yetkilileri;
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'te yeralan ve tüm kurumların özel yönetmeliklerinde bulunan: "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin Resmî Gazete'de yayımlandığı 18/4/1999 tarihinde görevde bulunanlardan iki yıllık yükseköğrenim görenler, diğer şartlara sahip oldukları takdirde bu Yönetmeliğin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim görmüş kabul edilirler." hükmüne istinaden; 2008 yılında iki yıllık yüksekokul mezunu olan personelin, 4 yıllık yüksek öğrenim mezunu şartı olan bir kadroya atanması yasal mıdır? Bu uygulamayı yapan kuruluşlardaki yetkililer ve atanması yapılan personel hakkında ne yapılabilir?
Vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

Devlet memuru olarak görevli olan personelin objektif kriterler esas alınmak suretiyle üst görevlere aranmasının teminen Devlet memurları Kanunun 3 üncü maddesi hükmü uyarınca Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 15.3.1999 tarih ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesinde "Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır. Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde görevde bulunanlardan iki yıllık yüksek öğrenim görenler, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilirler.
Kurumlar, özel yönetmelikleriyle bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan personeli bakımından, 5 inci madde ile öngörülen öğrenim düzeyinin altında bir öğrenim düzeyi belirleyebilirler."
hükmü yer almaktadır. Söz konusu hüküm uyarınca bir çok bakanlık çalışan personel lehine bu mahiyette düzenlemeler yapmış bulunmaktadır.

Mezkur hükümde yer alan "Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde görevde bulunanlardan iki yıllık yüksek öğrenim görenler," ifadesinden 18/4/1999 tarihinde görevde bulunup 2 yıllık yüksek öğrenim görmüş olanların 4 yıl öğrenim görmüş kabul edilecekleri yorum yapılmasını gerektirmemektedir. Çünkü 4 yıllık öğrenim görmüş olanların yönetmeliğin yayımı tarihinde 2 yıllık öğrenim görmüş olanlar olarak cümlenin öznesi olarak belirtilmiştir. Husus yoruma müsait olmadığı değerlendirilmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;

1- 2008 yılında 2 yıllık yüksek öğretimi bitiren memurun Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in Geçici 3 üncü maddesi hükmünden faydalanarak müdürlük sınavına girmesi ve müdür olarak atanması kanuni olmayacağı düşünülmektedir.

2- Konu idari şikayet mekanizması yolu ile şikayet edilmesi söz konusudur.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam