4/B'li personel şube müdürlüğüne vekalet edebilir mi?

14/08/2008 00:36:00
Yazdır

Soru

İl Sağlık Müdürlüğünde 4/B li statüsünde psikolog kadrosunda çalışıyorum. Şube müdürlüğü görevine getirilmem mümkün olabilir mi? Bunun için herhangi bir yükselme sınavı vs. yok ya da ayrı bir kadro değişikliği olması gerekmiyor. dolayısıyla 4/Bli biri de bu göreve getirilebilir mi sizce? Teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin ( B) bendinde "Sözleşmeli personel: Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (....) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.
Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır.
" hükmü yer almaktadır.

Mezkur Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Devlet memurluğuna Alınma" başlıklı III üncü Kısmında devlet memurluğuna alınma usul ve esaslarına ilişkin hükümler yer almaktadır. İstisnalar dışında devlet memuru kadrolarına belirtilen şekil dışında atanma yapılması mümkün bulunmamaktadır. İstisnai uygulamalar kanuni düzenlemeler ile yapılmaktadır.

Devlet memuru olarak görevli olan personelin objektif kriterler esas alınmak suretiyle üst görevlere aranmasının teminen Devlet memurları Kanunun 3 üncü maddesi hükmü uyarınca Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 15.3.1999 tarih ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Yönetmelik hükmü uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarının şube müdürü kadroları görevde yükselme sınavı ile atanabilen bir unvandır. Ancak İl Sağlık Müdürü kadrosu görevde yükselme sınavı kapsamı dışındadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1- Devlet Memurluğu Kadrosuna atanma şartları belirlidir. Devlet memuru olmayan kişiler ancak genel hükümlere uyulmak suretiyle memur kadrolarına atanmaları mümkün bulunmaktadır.

2- 657 sayılı Kanunu 4/B bendi hükmü uyarınca sözleşmeli statüde istihdam edilen sözleşmeli personel memur kadrolarına ancak genel hükümler uyarınca veya özel bir düzenleme(istisnai kanuni düzenleme) olması halinde memur kadrolarına atanması mümkün olabilmektedir.

3- Hali hazırdaki mevzuata göre, 657 sayılı Kanunu 4/B bendi hükmü uyarınca sözleşmeli statüde istihdam edilen psikolog şube müdürü veya il müdür kadrolarına atanması mümkün bulunmamaktadır.

4- 4924'e tabi olarak çalışan sözleşmeli sağlık personelinin başhekim, başhekim yardımcısı veya hemşire olarak görevlendirilebilmesi için 4924 sayılı Kanunda 20/10/2005 tarihi itibariyle değişiklik yapmıştır. Yapılan bu değişiklik sonrasında 4924'e tabi sözleşmeli personel söz konusu görevleri ikinci görev olarak yürütebilmiştir. 4/B'li personel için bu yönde yasal bir değişiklik yapılmamıştır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam