Unvan değişikliği sınavından sonra atanmadan başka kuruma mühendis unvanı ile geçilebilir mi?

07/04/2009 17:52:00
Yazdır

Soru

Teknisyen olarak çalışmaktayım. Yapılan unvan değişikliği sınavını kazandım. Atamam yapılmadan önce daha önce müracaat ettiğim kurum çalıştığım kurumdan muvafakat istedi naklen geçmek istiyorum. Naklen geçeceğim kurum beni mühendis olarak naklen alamaz mı? Teşekkürler

Cevap

15/03/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilerek 18/04/1999 tarihli ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliği 21/09/2004 tarihli ve 2004/8246 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilmiştir.

Yönetmeliğin 2'nci maddesinde, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kadrolarda, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelere ait memur kadrolarında, özelleştirme kapsam ve programında bulunan kuruluşlar da dahil olmak üzere kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarına ait memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilen personelin, müdür ve daha alt görevlere görevde yükselme mahiyetindeki asaleten atamaları ile en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin unvan değişikliği mahiyetindeki asaleten atamaları hakkında uygulanacağı hükmü yer almaktadır.

Anılan Yönetmeliğin ek 3'üncü maddesinde de, "Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, bu Yönetmeliğin üçüncü bölümünde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir." hükmüne yer verilmiştir.

Mezkur Yönetmeliğin "Sınav şartı" başlıklı 11'inci maddesinin ikinci fıkrasında "Yapılan sınav sonucunda başarılı bulunanlar arasından, sınavda başarı sıralamasına göre boş kadro sayısı kadar atama yapılır. Sınav sonuçları aynı görev için yapılacak müteakip sınava kadar geçerlidir." hükmü yer almakta olup; "Sınavın şekli" başlıklı 12'nci maddesinin üçüncü fıkrasında ise, "Bu sınava herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili düzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir." hükmü bulunmaktadır.

Ayrıca, Görevde Yükselme Yönetmelikleri başlıklı 15 inci maddesinde "Kurumlar, bu Yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacaklarda aranacak öğrenim düzeyi ile hizmet süresi, alt görevlerde bulunma süresi, sicil ve disipline ilişkin şartlar ile bunlar için verilecek görevde yükselme eğitiminin ilanı, şekli, süresi, konuları, ağırlıkları ve kapsama dahil edilecek diğer unvanlar ve bunlara ilişkin seçme kriterlerini, yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar ile bu konulara ilişkin diğer hususları Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşünü alarak çıkaracakları yönetmelikle düzenlerler.
Bu yönetmeliğin uygulanması sırasında doğacak tereddütleri gidermeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir."denilmektedir.

Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde;
1-Her kurum kendi kurumu için görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmelikleri düzenlenmektedir.

2-Kurumların yönetmeliklerinde bir birlerinden farklı olarak şart belirleyebilmektedir.

3-Kurumlarca yapılan unvan değişikliği yalnız kendi kurumlarında geçerli olduğu değerlendirilmektedir.

4-Kurumunuzda mühendis kadrosuna atandıktan sonra diğer kuruma mühendis olarak nakil olmanız mümkün bulunmaktadır. Atamanız halinde mühendislik kazanılmış hak olur.

Kazanılmış Hak ve Görevde Yükselme İlişkisi

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam