Kültür yönetimi bölümü mezunlarına yönelik kadro açılacak mı?

17/12/2009 17:37:00
Yazdır

Soru

Merhabalar memurlar net yönetimine.

Sitenizi 3 yıla yakındır izliyorum. Bir sorum olacak. Şu an istanbul Bilgi Üniversitesinde Kültür Yönetimi Bölümünde okumaktayım. Bölüm tanıtımında mezun olununca kamuya ait kültür kurumlarında çalışabileceğimiz belirtiliyor.

Arkadaşlarla şunu merak ediyoruz şu an mezun yok. İlk mezunlar önümüzdeki yıl olacak. Mezun olunca bizim bölüm için kadro açılması nasıl olacak? Kpss de bizim de giriceğimiz alanlar olacak mı? Kültür merkezleri,Müzeler,Dolmabahçe gibi kültürel kurumlarda nasıl çalışabiliriz? Kültür Bakanı geçen yıl bir çok müze müdürü şu an lise mezunu buna bir çözüm bulucaz demişti. Bölüm için düşünceleriniz ve önerileriniz nelerdir?

Cevap

Ne yazıkki kamu kurumlarında hangi kadroların hangi bölüm mezunları tarafından yürütüleceğine dair bir belirleme bulunmamaktadır. (Sadece öğretmenlik ve bir kaç sağlık unvanı için bu yönde bir belirleme yapılmıştır)

Sizin KPSS'ye girmenize bir engel yoktur. Ancak, KPSS'de her bir kadro için hangi bölüm mezunlarının atanacağına ilgili kurumca karar verilmektedir. Kültür Bakanlığı alacağı memur kadrolarında "Kültür Yönetimi Bölümü" mezunlarını tercih eder mi etmez mi, bu o kurumun takdirine bağlı bir konudur. Ancak tüm adaylar gibi sizlerin de, yapılan bir belirlemenin kamu yararına uygun olmadığını düşünüyorsanız, idari yargıda dava açma hakkınız bulunmaktadır.

Bu aşamada şunları yapmaznız uygun olacaktır: Kurumların sizin okumakta olduğunuz bölümlerden haberdar olması çok zor bir ihtimaldir. Bu nedenle kısa vadede, üniversitenizin, sizi istihdam etmesi mümkün kamu kurumlarına bir resmi yazarak durumu bildirmesi uygun olacaktır. Örneğin Bilgi Üniversitesinin Kültür ve Turizm Bakanlığına bir yazı yazarak, Kültür Yönetimi bölümünde okuyan öğrencilerin 2010 yılında ilk mezunları vereceğini, bu bölümün şu şu alanlarda eğitim gördüğünü, görülen eğitimin Bakanlığın memur kadrolarına atanması için uygun olduğunu belirtmesi ve gerekirse ikili görüşmeler yapılması uygun olacaktır.

Bir başka deyişle sizden ziyade üniversite veya dekanlığınızın bakanlıklarla resmi düzeyde muhatap olması çok daha uygun olacaktır. Aksi halde, KPSS'ye girersiniz ancak sizin bölüme özel bir kadro açılmayacağı için sadece 4001 olarak adlandırılan (Lisans mezunu olmak) kadrolara başvuru hakkınız olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam