Bilgisayar işletmenliği için 6225 Nitelik Kodu ne anlama gelir?

18/06/2020 15:19:00
Yazdır

Soru

Ben lise 3. Sınıfta Bilgisayar Destekli Uygulamalar dersi aldım, bu aldığım ders, bilgisayar işletmenliği belgesi yerine geçer mi?

Cevap

KPSS'ye dayalı olarak ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmelerde Tercih Kılavuzlarının dikkatlice okunması çok önemlidir. Kılavuzlarda tercih edilecek kadro/pozisyonlar için aranan nitelikler kod olarak belirlenmekte, bu kodların ne anlama geldiği ifade edilmekte, bu niteliklerle ilgili varsa özel durumlar ifade edilmektedir. Yanlış bir tercihte bulunmak hem adayın kendisini hem de başka adayları mağdur etmektedir. Başvuru şartlarından birini dahi olsa taşımayan adaylar yerleştirilseler bile atanamamakta, sonraki merkezi yerleştirmeler için KPSS puanını kullanamamaktadır.

Kurumlar personel alımları için Mülga Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanmış olan nitelik kod kılavuzunu kullanmakta, ortaöğretim, önlisans ve lisans düzeyi için bu kılavuzda belirlenen nitelikleri kullanmaktadır. Kurumlarca talep edilen nitelik kodları Devlet Personel Başkanlığının kapatılması sonrası Çalışma Genel Müdürlüğünce kontrol edilmekte ve kurumlar arasında uygulama birliği sağlanmaktadır. Sonrasında personel alımı yapılacak kadro ve pozisyonlar ile aranan nitelikler ÖSYM'ye bildirilmekte, bu Kurum tarafından yayımlanan yerleştirme kılavuzları çerçevesinde adayların tercihleri alınmaktadır.

Tercih Kılavuzunda "BAŞVURMA GENEL ŞARTLARI VE DİĞER HUSUSLAR" başlığı altında memur veya sözleşmeli personel olarak atanabilmek için ilgili mevzuatta aranan genel şartlar belirtilmekte, "BAŞVURMA ÖZEL ŞARTLARI" başlığı altında genel şartları taşıyan adayların kılavuzdaki kadro ve pozisyonların karşısında yer alan başvuru şartları bölümünde aranan şartların taşıması gerektiği vurgulanmaktadır. Son olarak "DİĞER HUSUSLAR" başlığı altında kılavuzda yer alan bazı kadro ve pozisyonlar için özel açıklamalara yer verilmektedir.

Nitelik kod kılavuzunda 6225 kodunun karşılığı, "M.E.B.'Dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak" olarak belirlenmiştir.

"DİĞER HUSUSLAR" başlıklı bölümün 3.10 maddesinde, "Başvuru şartları arasında "MEB'den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak" niteliği aranan kadroları, MEB'den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikası, MEB'den Onaylı Bilgisayar Analist Programcı Sertifikası sahibi olanlar da tercih edebileceklerdir." denilmektedir.

Aynı bölümün 3.11 maddesinde ise, "Öğrenimi sırasında zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "MEB'den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak" niteliğine ... sahip olarak değerlendirilecektir." hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yer verdiğimiz açıklamalar hemen hemen tüm tercih kılavuzlarında ortak bir şekilde yer almaktadır. Sonuç olarak, lisede bilgisayar destekli uygulamalar dersi alan adayların Kılavuzda yer alan diğer şartları taşımaları kaydıyla 6225 nitelik kodu aranan kadroları tercih edebileceğini değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam